Schab po dolnośląsku

Schab po dolnośląsku


Kruchy i delikatny schab w towarzystwie aromatycznych pieczarek to doskonały pomysł na obiad

Co potrzeba:

  • 6 szt. kotletów schabowych o grubości ok. 1.5 cm,
  • 700 g pieczarek,
  • 200 g śmietanki słodkiej 30%,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Czosnek granulowany,
  • Tymianek suszony,
  • Olej do smażenia


Wykonanie:

Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy z dwóch stron, obficie posypujemy przyprawami. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry razem z ogonkami. Na szeroką patelnię, którą można włożyć do piekarnika, wlewamy olej w takiej ilości, żeby dno było przykryte ok. 0.5 cm warstwą, rozgrzewamy, układamy plastry schabu jeden obok drugiego, smażymy po 5 minut z każdej strony na średnim płomieniu. Nie odwracamy wcześniej, żeby sok z mięsa nie wypływał. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu na talerz . Na pozostały na patelni tłuszcz dajemy pieczarki, posypujemy 1 płaską łyżeczką soli i 1 płaską łyżeczką pieprzu, smażymy na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły, aż do odparowania płynu. Wówczas wlewamy śmietankę, mieszamy, dajemy z powrotem mięso, zanurzamy je nieznacznie pod sosem z pieczarkami. Patelnię przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu.

Smacznego :))

schab, kotlety schabowe, śmietanka pieczarki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1