Co potrzeba:
- 6 szt. kotletów schabowych o grubości ok. 1.5 cm,
- 700 g pieczarek,
- 200 g śmietanki słodkiej 30%,
- Sól,
- Pieprz,
- Czosnek granulowany,
- Tymianek suszony,
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy z dwóch stron, obficie
posypujemy przyprawami. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry razem z ogonkami.
Na szeroką patelnię, którą można włożyć do piekarnika, wlewamy olej w takiej
ilości, żeby dno było przykryte ok. 0.5 cm warstwą, rozgrzewamy, układamy
plastry schabu jeden obok drugiego, smażymy po 5 minut z każdej strony na
średnim płomieniu. Nie odwracamy wcześniej, żeby sok z mięsa nie wypływał.
Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu na talerz . Na pozostały na patelni
tłuszcz dajemy pieczarki, posypujemy 1 płaską łyżeczką soli i 1 płaską łyżeczką
pieprzu, smażymy na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby się nie
przypaliły, aż do odparowania płynu. Wówczas wlewamy śmietankę, mieszamy,
dajemy z powrotem mięso, zanurzamy je nieznacznie pod sosem z pieczarkami.
Patelnię przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C,
pieczemy 30 minut na termoobiegu.
Smacznego :))
schab, kotlety schabowe, śmietanka pieczarki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1