Uwielbiam sosy na bazie słodkiej śmietany i pora, do tego dodałam również cebulę
Co potrzeba do przygotowania klopsików:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 mała cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- Olej do smażenia klopsików
Co potrzeba na sos:
- 400 g śmietanki słodkiej 30 %,
- 300 g pora,
- 4 średnie cebule,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżki masła
Do osobnych miseczek kroimy przeznaczoną na sos cebulę i por
razem z zieloną częścią oczyszczoną z twardych liści. Przygotowujemy klopsiki:
do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek przepuszczony
przez praskę, cebulę pokrojoną bardzo drobno, sól, pieprz. Mięso dokładnie
mieszamy, formujemy 16 szt. kulek nieco większych od orzecha włoskiego.
Przekładamy na dużą patelnię z rozgrzanymi 8 łyżkami oleju, smażymy z każdej
strony na średnim płomieniu. Rumiane przekładamy bez tłuszczu na talerz. Robimy sos: Na
patelnię z tłuszczem po smażeniu klopsików dajemy 2 łyżki masła, przekładamy cebulę, dodajemy sól i pieprz,
smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy por, smażymy 4-5 minut cały czas
mieszając, żeby się nie przypaliło. Wlewamy śmietankę, mieszamy, przekładamy z
powrotem klopsiki, delikatnie mieszamy, smażymy ok. 5 minut mieszając, żeby się
sos nie przypalił.
Smacznego :))
mięso wieprzowe, mięso wołowe, mięso mielone, wołowina, wieprzowina, por, śmietana słodka, cebula, czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1