Taką roladę możecie podać na obiad, ale jest też doskonała na zimno jako efektowna przekąska
Co potrzeba:
- 1-1,2 kg schabu,
- Sól,
- Tymianek,
- Czosnek granulowany
Co potrzeba na nadzienie:
- 400 g młodej, wąskiej cukinii,
- 100 g pieczarek,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka posiekanej natki selera,
- 1 łyżeczka oregano,
- 3 łyżeczki masła
- 2 łyżki czubate majonezu,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
Robimy nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie
plasterki, smażymy na 1 łyżeczce masła. Usmażone przekładamy do miski. Cukinię
czyścimy z pestek i miękkich części, kroimy w cienkie ćwierćplasterki, przekładamy na patelnię po pieczarkach, dajemy 1 łyżeczkę
masła, smażymy na większym płomieniu, przekładamy do pieczarek. Cebulę kroimy
drobno, przekładamy na patelnię z roztopioną 1 łyżeczką masła, dusimy do
zeszklenia i niewielkiego zrumienienia, przekładamy do miski z pieczarkami i
cukinią. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekaną natkę selera, oregano,
mieszamy.
Schab nacinamy wzdłuż na płaty o dwóch grubościach, jeden płat na grubość ok. 1cm, drugi pozostawiamy grubszy, nie przecinając mięsa do końca brzegu.
Nacinamy grubszą część w głąb przy środku na szerokość ok. 1 cm i tniemy nożem
wzdłuż grubszej części, aż do brzegu nie przecinając go.
Powstanie nam szeroki plaster mięsa, który rozbijamy
tłuczkiem z dwóch stron na grubość ok. 0,5 cm. Roztłuczony plaster rozkładamy
na blacie wyłożonym folią spożywczą. Składniki na sos mieszamy w misce,
smarujemy cały plaster mięsa, pozostawiając 5 cm brzeg nieposmarowany, który będzie na wierzchu rolady. Na sos
wykładamy nadzienie, rozprowadzając równomiernie bez 5 cm brzegu. Zwijamy
roladę dość ciasno, posypujemy z każdej strony solą, czosnkiem granulowanym i
tymiankiem, układamy zakończeniem pod spód na większej blaszce wyłożonej folią aluminiową. Drugim kawałkiem folii przykrywamy roladę,
podwijamy dolną część folii na górną, podnosimy do góry dociskając do rolady.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180⁰C. Pieczemy 80 minut na termoobiegu.
Pozostawiamy w folii do wystudzenia.
Smacznego :))
schab, wieprzowina, pieczarki, cebula, cukinia, natka pietruszki, natka selera
ale pyszności
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie :D
OdpowiedzUsuńRewelacyjna ;-D
OdpowiedzUsuńTak, to prawda:D
Usuń