Pieczywo na zakwasie pszennym z mąki tortowej wydaje się wręcz niewykonalne. Nastały jednak takie czasy, że w sklepach drożdże są na wagę złota, więc postanowiłam zrobić eksperyment. W domu miałam tylko mąkę pszenną tortową typ 450, więc teoretycznie nienadającą się do zrobienia zakwasu. Jednak spróbowałam wbrew wszystkim opiniom. Zrobiłam zakwas, który okazał się bardzo dobry i tak powstał mój pierwszy chleb na zakwasie pszennym. Jest dość lekki i bardzo smaczny, jedynie co potrzeba przy jego powstawaniu, to ogromu cierpliwości, ponieważ rośnie powoli przez 31 godzin.
Co potrzeba:
- 200 g zakwasu pszennego dokarmionego dzień wcześniej,
- 400 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1 nie czubata łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 150 g wody zimnej
Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy ciasto ok.
10 minut, aż stanie się gładkie i sprężyste. Nie powinno lepić się do rąk.
Formujemy z niego kulę, zostawiamy w misce, na wierzchu robimy nacięcie w
kształcie plusa na głębokość ok. 1 cm.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy przykrywką, zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Na następny dzień zagniatamy ponownie, przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec chleb, wyłożonego papierem do pieczenia i posypanego mąką. Ja piekę ten chleb w półokrągłym garnku. Powierzchnię chleba posypujemy mąką, robimy 3 nacięcia,
przykrywamy ścierką, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 7 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie garnek z ciastem na chleb bez przykrycia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy 35-40 minut na funkcji góra-dół do zrumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w garnku do delikatnego przestygnięcia, następnie wyciągamy chleb razem z papierem do pieczenia na ścierkę, zostawiamy do wystygnięcia. Zimny chleb zawijamy w papier, w którym się piekł, zawijamy w ścierkę i przechowujemy w pojemniku na chleb.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy przykrywką, zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Na następny dzień zagniatamy ponownie, przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec chleb, wyłożonego papierem do pieczenia i posypanego mąką. Ja piekę ten chleb w półokrągłym garnku. Powierzchnię chleba posypujemy mąką, robimy 3 nacięcia,
przykrywamy ścierką, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 7 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie garnek z ciastem na chleb bez przykrycia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy 35-40 minut na funkcji góra-dół do zrumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w garnku do delikatnego przestygnięcia, następnie wyciągamy chleb razem z papierem do pieczenia na ścierkę, zostawiamy do wystygnięcia. Zimny chleb zawijamy w papier, w którym się piekł, zawijamy w ścierkę i przechowujemy w pojemniku na chleb.
Smacznego :))
zakwas pszenny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1