Chleb zwykły pszenny na pszennym zakwasie


Chleb zwykły pszenny na pszennym zakwasie

Pieczywo na zakwasie pszennym z mąki tortowej wydaje się wręcz niewykonalne. Nastały jednak takie czasy, że w sklepach drożdże są na wagę złota, więc postanowiłam zrobić eksperyment. W domu miałam tylko mąkę pszenną tortową typ 450, więc teoretycznie nienadającą się do zrobienia zakwasu. Jednak spróbowałam wbrew wszystkim opiniom. Zrobiłam zakwas, który okazał się bardzo dobry i tak powstał mój pierwszy chleb na zakwasie pszennym. Jest dość lekki i bardzo smaczny, jedynie co potrzeba przy jego powstawaniu, to ogromu cierpliwości, ponieważ rośnie powoli przez 31 godzin.
Co potrzeba:
  • 200 g zakwasu pszennego dokarmionego dzień wcześniej,
  • 400 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 1 nie czubata łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • 150 g wody zimnej

Wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy ciasto ok. 10 minut, aż stanie się gładkie i sprężyste. Nie powinno lepić się do rąk. Formujemy z niego kulę, zostawiamy w misce, na wierzchu robimy nacięcie w kształcie plusa na głębokość ok. 1 cm.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy przykrywką, zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.


 Na następny dzień zagniatamy ponownie, przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec chleb, wyłożonego papierem do pieczenia i posypanego mąką. Ja piekę ten chleb w półokrągłym garnku. Powierzchnię chleba posypujemy mąką, robimy 3 nacięcia,

przykrywamy ścierką, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 7 godzin w temperaturze pokojowej.

 Po tym czasie garnek z ciastem na chleb bez przykrycia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy 35-40 minut na funkcji góra-dół do zrumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w garnku do delikatnego przestygnięcia, następnie wyciągamy chleb razem z papierem do pieczenia na ścierkę, zostawiamy do wystygnięcia. Zimny chleb zawijamy w papier, w którym się piekł, zawijamy w ścierkę i przechowujemy w pojemniku na chleb. 

Smacznego :))

zakwas pszenny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1