Bułki mleczne pszenne na pszennym zakwasie


Bułki mleczne pszenne na pszennym zakwasie
Kryzys w dostępie do drożdży spowodował, że powstały takie oto bułki na pszennym zakwasie. Pszenny zakwas hoduje się stosunkowo długo, ale raz wyhodowany i codziennie dokarmiany daje nam nieograniczone możliwości wypieków. Bułki mleczne są tego przykładem. Są delikatne, pysznie smakują z dodatkami słodkimi jak i wytrawnymi, a ciepłe najlepsze są z samym masłem. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości bułek

Co potrzeba na ciasto:
  • 180 g zakwasu pszennego dokarmionego dzień wcześniej,
  • 400 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 40 g roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka soli

Co potrzeba do wykończenia:
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki pestek dyni

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski, wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto, które nie powinno się kleić do rąk. Przykrywamy miskę, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 6 godzin. Ciasto powinno zrobić się delikatniejsze, ale nie koniecznie wyrośnięte. Wyrabiamy ponownie dokładnie, robimy wałek, dzielimy na 8 mniej więcej jednakowych kawałków, każdy kawałek wałkujemy rękami na wałeczek o długości ok. 25 cm. Bierzemy wałeczek tak, jakby był sznurkiem i robimy luźny supełek przekładając jeden koniec od góry a drugi od dołu, dociskamy końce, żeby się nie odkleiły, układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.





Bułki starajcie się robić bardziej wysokie, niż szerokie, ponieważ w trakcie wyrastania rozejdą się na boki. Blachę z bułkami wstawiamy do zimnego piekarnika na 12 godzin, w tym czasie spulchnieją i wyrosną. Ja wstawiam wieczorem na noc, a rano piekę bułki. Po 12 godzinach każdą bułkę smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnami dyni, wstawiamy z powrotem do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 200 °C na funkcję góra-dół, Pieczemy 30 minut licząc od chwili wstawienia blachy. Bułki powinny być zarumienione na złoty kolor. Upieczone bułki wyjmujemy do wystudzenia na kratkę.

Smacznego :))


zakwas pszenny

2 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1