Ciasto biszkoptowe Karolek z kremem jogurtowym i bananami (bez pieczenia)


Ciasto biszkoptowe Karolek z kremem jogurtowym i bananami (bez pieczenia)

Delikatne, bardzo lekkie ciasto na wszystkie okazje, na co dzień i od święta. Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie i nie wymaga pieczenia. Przepis na blachę 25 x 36

Co potrzeba:
  • 2 paczki biszkoptów podłużnych (400 g),
  • 1 paczka bitej śmietany w proszku „śnieżka”,
  • 800 g jogurtu naturalnego,
  • 5 bananów,
  • Sok z 1/2 dużej cytryny,
  • 4 nie czubate łyżeczki żelatyny (20 g),
  • 4 łyżki nie czubate cukru pudru,
  • 200 ml mleka,
  • 1 galaretka gruszkowa w proszku na 500 ml wody

 Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Banany obieramy ze skóry, kroimy w plasterki o grubości ok. 4 mm, kropimy sokiem z połówki cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia razem z bokami, układamy pierwszą warstwę biszkoptów. W pojemniku ubijamy śnieżkę z mlekiem na sztywno. Do drugiego pojemnika dajemy jogurt, cukier puder, ubijamy do powstania delikatnych bąbelków, a następnie przekładamy 2 łyżki takiego jogurtu do rozpuszczonej żelatyny, mieszamy i przelewamy całość z powrotem do jogurtu. Miksujemy chwilę, dodajemy ubitą śmietanę, miksujemy dokładnie, dodajemy pokrojone banany, delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptów, rozprowadzamy równomiernie. Na wierzchu układamy drugą warstwę biszkoptów. Każdego biszkopta polewamy niewielką ilością chłodnej ale jeszcze płynnej galaretki, a resztę galaretki zostawiamy, aż zacznie tężeć. Na ten czas ciasto wstawiamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Nie będzie jej dużo, więc wykładajcie ją po trochę, żeby pokryła całe ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie biszkopty zmiękną i zrobią się delikatne, a masa stężeje.

Smacznego :))


biszkopt, biszkopty, galaretka, jogurt żelatyna, cytryna, sok z cytryny, bita śmietana śnieżka, cukier puder, mleko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1