Delikatne, bardzo lekkie ciasto na wszystkie okazje, na co dzień i od święta. Przygotowanie ciasta jest bardzo
szybkie i nie wymaga pieczenia. Przepis na blachę 25 x 36
Co potrzeba:
- 2 paczki biszkoptów podłużnych (400 g),
- 1 paczka bitej śmietany w proszku „śnieżka”,
- 800 g jogurtu naturalnego,
- 5 bananów,
- Sok z 1/2 dużej cytryny,
- 4 nie czubate łyżeczki żelatyny (20 g),
- 4 łyżki nie czubate cukru pudru,
- 200 ml mleka,
- 1 galaretka gruszkowa w proszku na 500 ml wody
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do
wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, mieszamy do
całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Banany obieramy ze skóry, kroimy w
plasterki o grubości ok. 4 mm, kropimy sokiem z połówki cytryny. Blachę
wykładamy papierem do pieczenia razem z bokami, układamy pierwszą warstwę
biszkoptów. W pojemniku ubijamy śnieżkę z mlekiem na sztywno. Do drugiego pojemnika
dajemy jogurt, cukier puder, ubijamy do powstania delikatnych bąbelków, a
następnie przekładamy 2 łyżki takiego jogurtu do rozpuszczonej żelatyny,
mieszamy i przelewamy całość z powrotem do jogurtu. Miksujemy chwilę, dodajemy
ubitą śmietanę, miksujemy dokładnie, dodajemy pokrojone banany, delikatnie
mieszamy łyżką. Masę wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptów, rozprowadzamy
równomiernie. Na wierzchu układamy drugą warstwę biszkoptów. Każdego biszkopta
polewamy niewielką ilością chłodnej ale jeszcze płynnej galaretki, a resztę galaretki zostawiamy, aż zacznie tężeć. Na ten czas ciasto
wstawiamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na
ciasto. Nie będzie jej dużo, więc wykładajcie ją po trochę, żeby pokryła całe
ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie biszkopty
zmiękną i zrobią się delikatne, a masa stężeje.
Smacznego :))
biszkopt, biszkopty, galaretka, jogurt żelatyna, cytryna, sok z cytryny, bita śmietana śnieżka, cukier puder, mleko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1