Uwielbiana zupa w moim domu, pyszne, aromatyczne pieczarki zaprawione słodką śmietanką. Nic, tylko jeść i brać dokładkę
Co potrzeba:
- 2 ćwiartki z kurczaka mniejsze,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/8 średniego selera,
- 500 g pieczarek,
- 200 g śmietanki 30% słodkiej,
- 4 mniejsze ziemniaki,
- Przyprawa Kucharek,
- 2 łyżki masła,
- Pieprz,
- sól
Wykonanie:
Do garnka, najlepiej z podziałką, dajemy umyte ćwiartki
kurczaka, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę pokrojoną w drobną
kostkę, selera pokrojonego w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy zimną wodą do 2,5 l,
doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 pełne łyżeczki kucharka, przykrywamy
pokrywką, zmniejszamy płomień, gotujemy 1,5 godziny. W tym czasie obieramy
pieczarki, kroimy w plasterki razem z ogonkami, smażymy na patelni z rozgrzanym
masłem. Mieszamy często, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dajemy
płaską łyżeczkę soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Usmażone pieczarki dodajemy do
zupy, mieszamy, przykrywamy pokrywką, gotujemy. Po upływie 1,5 godziny
wyłączamy płomień, wlewamy śmietankę, mieszamy. W razie konieczności
doprawiamy.
Smacznego :))
pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, śmietana 30%, ziemniaki, kurczak, ćwiartki z kurczaka
Pieczarkowa to królowa zup!
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie :D
Usuń