Ciastka gnieciuchy serowe z rabarbarem


Ciastka gnieciuchy serowe z rabarbarem

Każdej wiosny czekam niecierpliwie, aż pojawi się rabarbar. Można z niego wyczarować pyszne wypieki. Tak też powstały te ciastka idealne do kawy, do mleka, do herbaty… Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, nie za słodkie pomimo cukru, w którym je obtaczamy. Z przepisu wychodzi 20 sztuk większych ciastek

Co potrzeba:
  • 250 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 250 g sera białego,
  • ½ szklanki oleju,
  • 200 g rabarbaru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 nieczubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g cukru + do obtoczenia ciastek

Wykonanie:

Rabarbar kroimy bez obierania w drobną kostkę. Do miski dajemy pokruszony ser, mąkę, olej, ekstrat waniliowy, miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy, dodajemy rabarbar, zagniatamy w ten sposób, żeby połączył się równomiernie z ciastem. Ciasto dzielimy na 20 kulek nieco większych niż orzech włoski, nieco spłaszczamy, obtaczamy w cukrze, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległość między ciastkami. W trakcie pieczenia troszkę się rozszerzą. 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 30-35 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia.

Smacznego :))

rabarbar, biały ser, twaróg, olej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1