Każdej wiosny czekam niecierpliwie, aż pojawi się rabarbar. Można z niego wyczarować pyszne wypieki. Tak też powstały te ciastka idealne do kawy, do mleka, do herbaty… Bardzo proste i szybkie w
wykonaniu, nie za słodkie pomimo cukru, w którym je obtaczamy. Z
przepisu wychodzi 20 sztuk większych ciastek
Co potrzeba:
- 250 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 250 g sera białego,
- ½ szklanki oleju,
- 200 g rabarbaru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 nieczubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 120 g cukru + do obtoczenia ciastek
Wykonanie:
Rabarbar kroimy bez obierania w drobną kostkę. Do miski
dajemy pokruszony ser, mąkę, olej, ekstrat waniliowy, miksujemy do połączenia
składników. Dodajemy mąkę, proszek, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy,
dodajemy rabarbar, zagniatamy w ten sposób, żeby połączył się równomiernie z
ciastem. Ciasto dzielimy na 20 kulek nieco większych niż orzech włoski, nieco
spłaszczamy, obtaczamy w cukrze, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia zachowując odległość między ciastkami. W trakcie pieczenia troszkę
się rozszerzą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 30-35 minut
na funkcji góra-dół do złotego koloru. Upieczone wyjmujemy z piekarnika,
pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego :))
rabarbar, biały ser, twaróg, olej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1