Sałatka z ogórków, cebuli i fasolki szparagowej do słoików


Sałatka z ogórków, cebuli i fasolki szparagowej do słoików

Pyszna sałatka do obiadu, Jest dość łagodna, więc z powodzeniem mogą ją jeść dzieci. Z podanych proporcji wychodzi ok. 14 słoików 0,33 l

Co potrzeba na sałatkę: 
  • 2 kg mniejszych ogórków,
  • 2 kg fasolki szparagowej,
  • 1 kg cebuli,
  • 1 łyżka soli

 Co potrzeba na zalewę: 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 koncentraty pomidorowe (80 g każdy),
  • 4 łyżki soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

 Wykonanie:
Fasolkę obcinamy na końcach, płuczemy, gotujemy w wodzie z 1 łyżką soli przez 20 minut. Po tym czasie wylewamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Jeśli macie długą fasolkę, przekrójcie ją na pół. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy bez obierania w plasterki, dajemy do miski, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Do tego dodajemy wystudzoną fasolkę. Składniki na zalewę mieszamy dokładnie, wlewamy do miski z warzywami, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do słoików. Starajcie się najpierw przekładać warzywa a na końcu uzupełnić zalewą równomiernie każdy słoik. Wycieramy brzegi słoików, zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką na dnie, zalewamy wodą do wysokości 3/4 słoików, gotujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Po wyjęciu nie odwracamy słoików.

Smacznego:))

ogórki, fasolka, cebula koncentrat pomidorowy

4 komentarze:

  1. Takiej sałatki jeszcze nie robiłam, a wygląda pysznie, świetne połączenie, koniecznie muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy składniki zalewy zagotowujemy? Zalewamy zimną czy gorącą zalewą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składników zalewy nie gotujemy wcześniej, mieszamy wszystkie składniki zalewy na "surowo"i dajemy do miski z przygotowanymi warzywami.

      Usuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1