Pyszna sałatka do
obiadu, Jest dość łagodna, więc z powodzeniem mogą ją jeść dzieci. Z podanych
proporcji wychodzi ok. 14 słoików 0,33 l
Co potrzeba na
sałatkę:
- 2 kg mniejszych ogórków,
- 2 kg fasolki szparagowej,
- 1 kg cebuli,
- 1 łyżka soli
Co potrzeba na
zalewę:
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka octu,
- 2 szklanki cukru,
- 2 koncentraty pomidorowe (80 g każdy),
- 4 łyżki soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Fasolkę obcinamy
na końcach, płuczemy, gotujemy w wodzie z 1 łyżką soli przez 20 minut. Po tym
czasie wylewamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Jeśli macie długą fasolkę,
przekrójcie ją na pół. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy bez obierania w
plasterki, dajemy do miski, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Do tego
dodajemy wystudzoną fasolkę. Składniki na
zalewę mieszamy dokładnie, wlewamy do miski z warzywami, całość dokładnie
mieszamy, przekładamy do słoików. Starajcie się najpierw przekładać warzywa a
na końcu uzupełnić zalewą równomiernie każdy słoik. Wycieramy brzegi słoików,
zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką na dnie, zalewamy wodą do
wysokości 3/4 słoików, gotujemy 15 minut od chwili zagotowania się
wody w garnku. Po wyjęciu nie odwracamy słoików.
ogórki, fasolka, cebula koncentrat pomidorowy
Takiej sałatki jeszcze nie robiłam, a wygląda pysznie, świetne połączenie, koniecznie muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, jest pyszna :)
UsuńCzy składniki zalewy zagotowujemy? Zalewamy zimną czy gorącą zalewą?
OdpowiedzUsuńSkładników zalewy nie gotujemy wcześniej, mieszamy wszystkie składniki zalewy na "surowo"i dajemy do miski z przygotowanymi warzywami.
Usuń