Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, kalarepą, cukinią, kapustą i pieczarkami


Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, kalarepą, cukinią, kapustą i pieczarkami
Letnia zupa jarzynowa powinna zawierać warzywa, które dopiero pojawiły się na grządkach, są młodziutkie, pełne witamin i smaku lata. Tak powstaje pyszna zupa.

Co potrzeba:
  • 3 udka kurczaka,
  • 8 dużych pieczarek,
  • 1 mała cukinia,
  • 1/4 dużego selera,
  • Duża garść fasolki szparagowej,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 większa kalarepa,
  • 1/4 główki mniejszej młodej kapusty,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 płaskie łyżki kucharka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Masło,
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

Udka myjemy, dajemy do dużego garnka, dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki, kapustę pokrojoną w drobne paseczki, selera pokrojonego w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, kalarepę pokrojoną w drobniejszą kostkę, marchewkę pokrojoną w ćwierćplasterki. Wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kucharka, zmniejszamy płomień. Przykrywamy pokrywką, gotujemy na mniejszym płomieniu. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy drobno, smażymy na patelni z 1 pełną łyżką masła. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu. Gotowe pieczarki przekładamy do zupy. Cukinię kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię po smażeniu pieczarek, dajemy 2 łyżki oleju, smażymy na dużym płomieniu cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu, czosnek przepuszczony przez praskę. Obsmażoną cukinię przekładamy do garnka z zupą. Zupę gotujemy ok. 1 i 1/2  godziny licząc od chwili zagotowania na małym płomieniu pod przykryciem. W razie konieczności na koniec doprawiamy solą.

Smacznego :))

kurczak, pieczarki, cukinia, seler, kalarepa, kalarepka, fasolka szparagowa, marchewka, młoda biała kapusta, czosnek, ziemniaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1