Letnia zupa jarzynowa powinna zawierać warzywa, które dopiero pojawiły się na grządkach, są młodziutkie, pełne witamin i smaku lata. Tak powstaje pyszna zupa.
Co potrzeba:
- 3 udka kurczaka,
- 8 dużych pieczarek,
- 1 mała cukinia,
- 1/4 dużego selera,
- Duża garść fasolki szparagowej,
- 2 duże marchewki,
- 1 większa kalarepa,
- 1/4 główki mniejszej młodej kapusty,
- 3 średnie ziemniaki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 płaskie łyżki kucharka,
- Sól,
- Pieprz,
- Masło,
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Udka myjemy, dajemy do dużego garnka, dodajemy
fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki, kapustę pokrojoną w drobne
paseczki, selera pokrojonego w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę,
kalarepę pokrojoną w drobniejszą kostkę, marchewkę pokrojoną w ćwierćplasterki. Wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kucharka, zmniejszamy płomień. Przykrywamy pokrywką, gotujemy na mniejszym płomieniu. W tym czasie obieramy
pieczarki, kroimy drobno, smażymy na patelni z 1 pełną łyżką masła. Pod koniec
smażenia dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu. Gotowe pieczarki
przekładamy do zupy. Cukinię kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię po
smażeniu pieczarek, dajemy 2 łyżki oleju, smażymy na dużym płomieniu cały czas
mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu, czosnek przepuszczony przez praskę. Obsmażoną cukinię przekładamy do garnka z zupą. Zupę gotujemy ok. 1 i 1/2 godziny licząc od chwili zagotowania na małym płomieniu pod przykryciem. W razie
konieczności na koniec doprawiamy solą.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1