O zdrowotnych właściwościach kaszy jęczmiennej nie muszę przypominać. Jest doskonałym źródłem błonnika, zawiera dużą ilość wapnia, poza tym zawiera cynk, żelazo, potas, witaminę K. Polecana jest w diecie dla osób z jelitem drażliwym, przy stanach zapalnych jelita grubego, a także przy walce o obniżenie złego cholesterolu. Jest doskonała do sosów i jako dodatek do zup. Kasza jęczmienna najczęściej gotowana jest w woreczkach, ale po co gotować plastik, skoro można ją ugotować zdrowiej i nie ma w tym nic trudnego, wystarczy zachować proporcje i odpowiedni czas gotowania. Poniżej przedstawiam Wam doskonały przepis, wypróbowany przeze mnie setki razy. Przy zwiększeniu proporcji czas gotowania pozostaje taki sam
Co potrzeba:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju,
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Do garnka z grubym dnem dajemy wszystkie
składniki do ugotowania kaszy, stawiamy na dużym płomieniu, mieszamy, przykrywamy pokrywką, czekamy,
aż się zagotuje, zmniejszamy płomień, gotujemy na bardzo małym
płomieniu 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po wyłączeniu płomienia
dokładnie mieszamy, zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia kaszy i
pochłonięcia reszty płynu (ok.15 - 20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1