Kasza jęczmienna na sypko



O zdrowotnych właściwościach kaszy jęczmiennej nie muszę przypominać. Jest doskonałym źródłem błonnika, zawiera dużą ilość wapnia, poza tym zawiera cynk, żelazo, potas, witaminę K. Polecana jest w diecie dla osób z jelitem drażliwym, przy stanach zapalnych jelita grubego, a także przy walce o obniżenie złego cholesterolu. Jest doskonała do sosów i jako dodatek do zup. Kasza jęczmienna najczęściej gotowana jest w woreczkach, ale po co gotować plastik, skoro można ją ugotować zdrowiej i nie ma w tym nic trudnego, wystarczy zachować proporcje i odpowiedni czas gotowania. Poniżej przedstawiam Wam doskonały przepis, wypróbowany przeze mnie setki razy. Przy zwiększeniu proporcji czas gotowania pozostaje taki sam

Co potrzeba:
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

Do garnka z grubym dnem dajemy wszystkie składniki do ugotowania kaszy, stawiamy na dużym płomieniu, mieszamy, przykrywamy pokrywką, czekamy, aż się zagotuje, zmniejszamy płomień, gotujemy na bardzo małym płomieniu 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po wyłączeniu płomienia dokładnie mieszamy, zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia kaszy i pochłonięcia reszty płynu (ok.15 - 20 minut).

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1