Nalewka agrestowa

Nalewka agrestowa


Delikatna w smaku, nie za słodka, pachnąca latem, doskonała na zimowe wieczory

Co potrzeba:
  • 1,6 kg dojrzałego agrestu,
  • 400 ml zimnej przegotowanej wody,
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 1 kg cukru

Wykonanie:

Do dużego słoja dajemy przebrany, opłukany i osuszony agrest, miażdżymy go nieco tłuczkiem do ziemniaków, dolewamy najpierw wodę a następnie spirytus, mieszamy słojem, zakręcamy szczelnie pokrywką. Słój przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1 miesiąc w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zlewamy płyn do słoików, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Owoce zasypujemy cukrem, zakręcamy szczelnie pokrywką i codziennie ruszamy słojem przez 2 tygodnie, aż cukier się całkiem rozpuści. Po tym czasie powstały płyn wraz z owocami wylewamy na sitko umieszczone na garnku i wyłożone gazą złożoną na pół, czekamy, aż płyn się odsączy. Do odsączonego płynu wlewamy płyn zlany wcześniej do słoików, dokładnie mieszamy łyżką i rozlewamy do butelek. Butelki zakręcamy i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Po tym czasie zaczynamy degustację zdrowotnej nalewki. Oczywiście, jak zaczniecie degustację trochę wcześniej, też się nic nie stanie, ale im dłużej stoi, tym jest lepsza.

Smacznego i na zdrowie :))

agrest, nalewka, spirytus, alkohol

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1