Ciasto biszkoptowe Czereśniowy Sad z czereśniami i kremem śmietanowym bez pieczenia

Ciasto biszkoptowe czereśniowy sad z czereśniami i kremem śmietanowym

Kiedy przychodzi sezon czereśniowy mam ochotę na delikatne i lekkie ciasto z tymi owocami, ponieważ na ogół w tym czasie jest gorąco i słonecznie. Tak powstało to ciasto, jest pyszne, lekkie i delikatne. Musicie koniecznie spróbować. Przepis jest na blachę 28 cm x 36 cm

Co potrzeba:

  • 800 g czereśni,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • 990 g śmietany kwaśnej18% (3 x po 330 g),
  • 1 galaretka czarna porzeczka (do rozpuszczenia w 500 ml wody),
  • 1 galaretka agrestowa (do rozpuszczenia w 500 ml wody),
  • 2 nie czubate łyżki cukru pudru (30 g),
  • 4 nie czubate łyżeczki żelatyny (20 g),
  • 2 paczki biszkoptów podłużnych (400 g),

Wykonanie:

Czereśnie pozbawiamy pestek. Galaretkę czarna porzeczka rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia, do jeszcze ciepłej dajemy czereśnie, czekamy, aż całkiem stężeje. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dajemy pierwszą warstwę biszkoptów. Kiedy galaretka z czereśniami jest gotowa rozpuszczamy w drugim garnku galaretkę agrestową, zostawiamy do delikatnego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. W pojemniku ubijamy śmietankę 30 % na sztywno. W drugim pojemniku ubijamy śmietanę 18% razem z cukrem pudrem do powstania delikatnego kremu. Ta śmietana po ubiciu nie będzie sztywna. Do żelatyny dajemy 2 łyżki  ubitej śmietany 18%, mieszamy i przelewamy z powrotem do pojemnika ze śmietaną, dodajemy ubitą śmietankę 30%, delikatnie mieszamy na niskich obrotach. Galaretkę z czereśniami mieszamy łyżką, przekładamy do ubitych śmietan, mieszamy do połączenia składników. Na biszkopty dajemy 1/2 masy, rozkładamy równomiernie, układamy drugą warstwę biszkoptów, następnie wykładamy drugą część masy, rozprowadzamy równomiernie. Kiedy galaretka agrestowa jest już delikatnie stężała i nie lejąca, łyżką wykładamy ją na wierzch ciasta. Dajemy po troszkę, żeby ciasto pokryć cienką warstwą. Jeśli jakieś małe fragmenty nie zostaną pokryte, nic nie szkodzi. Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce do stężenia.

Smacznego :))

śmietanka 30%, śmietana 18%, bita śmietana, czereśnie, biszkopty, żelatyna, galaretka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1