Kiedy przychodzi sezon czereśniowy mam ochotę na delikatne i
lekkie ciasto z tymi owocami, ponieważ na ogół w tym czasie jest gorąco i
słonecznie. Tak powstało to ciasto, jest pyszne, lekkie i delikatne. Musicie
koniecznie spróbować. Przepis jest na blachę 28 cm x 36 cm
Co potrzeba:
- 800 g czereśni,
- 200 g śmietanki 30%,
- 990 g śmietany kwaśnej18% (3 x po 330 g),
- 1 galaretka czarna porzeczka (do rozpuszczenia w 500 ml wody),
- 1 galaretka agrestowa (do rozpuszczenia w 500 ml wody),
- 2 nie czubate łyżki cukru pudru (30 g),
- 4 nie czubate łyżeczki żelatyny (20 g),
- 2 paczki biszkoptów podłużnych (400 g),
Wykonanie:
Czereśnie pozbawiamy pestek. Galaretkę czarna porzeczka
rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia, do jeszcze ciepłej
dajemy czereśnie, czekamy, aż całkiem stężeje. Na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia dajemy pierwszą warstwę biszkoptów. Kiedy galaretka z czereśniami
jest gotowa rozpuszczamy w drugim garnku galaretkę agrestową, zostawiamy do
delikatnego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. W
pojemniku ubijamy śmietankę 30 % na sztywno. W drugim pojemniku ubijamy śmietanę
18% razem z cukrem pudrem do powstania delikatnego kremu. Ta śmietana po ubiciu
nie będzie sztywna. Do żelatyny dajemy 2 łyżki
ubitej śmietany 18%, mieszamy i przelewamy z powrotem do pojemnika ze
śmietaną, dodajemy ubitą śmietankę 30%, delikatnie mieszamy na niskich obrotach.
Galaretkę z czereśniami mieszamy łyżką, przekładamy do ubitych śmietan,
mieszamy do połączenia składników. Na biszkopty dajemy 1/2 masy, rozkładamy
równomiernie, układamy drugą warstwę biszkoptów, następnie wykładamy drugą
część masy, rozprowadzamy równomiernie. Kiedy galaretka agrestowa jest już
delikatnie stężała i nie lejąca, łyżką wykładamy ją na wierzch ciasta. Dajemy
po troszkę, żeby ciasto pokryć cienką warstwą. Jeśli jakieś małe fragmenty nie
zostaną pokryte, nic nie szkodzi. Ciasto zostawiamy na 12 godzin w lodówce do
stężenia.
Smacznego :))
śmietanka 30%, śmietana 18%, bita śmietana, czereśnie, biszkopty, żelatyna, galaretka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1