Kruche ciasto sernikowe z rabarbarem i kokosową kruszonką


Kruche ciasto sernikowe z rabarbarem i kokosową kruszonką

Jest to kolejne moje autorskie ciasto z rabarbarem, tym razem z dodatkiem sernika. Ciasto jest hitem u mnie w domu, delikatne, z wyrazistym smakiem rabarbaru i rozpływającym się w ustach serniku. Ciasto jest zrównoważone w smaku, nie za kwaśne i nie za słodkie. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 cm x 36 cm

Co potrzeba na ciasto:
  • 1 kg rabarbaru najlepiej czerwonego,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 2,5 szklanki maki pszennej tortowej typ 450 (390 g),
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 g drobnych wiórków kokosowych,
  • 5 łyżek cukru,

Co potrzeba na masę:
  • 500 g sera mielonego w wiaderku,
  • 400 g jogurtu naturalnego kremowego,
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru pudru (150 g),
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g),

Wykonanie:

Do misy robota lub na blat dajemy mąkę, żółtka, zimne masło pokrojone w kawałki, proszek do pieczenia i 5 łyżek cukru, wyrabiamy na plastyczne ciasto. Robimy z niego wałek i dzielimy na dwie części  w proporcji 2/3 i 1/3. 2/3 wałka dajemy do woreczka, wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny do całkowitego zamrożenia. Do pozostałej 1/3 części ciasta dodajemy wiórki kokosowe i zagniatamy je rękami rozcierając w palcach, aż do połączenia się wiórek z ciastem w postaci nie bardzo grubych grudek. 


Grudki przekładamy do pojemnika, przykrywamy szczelnie, wkładamy do lodówki. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy bez obierania w kawałki 2-3 cm. Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach, wysypujemy równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nieco ugniatamy. Przygotowujemy masę serową. Do miski dajemy białka i cukier puder, ubijamy na sztywną, lśniącą pianę, dodajemy jogurt, ser, ubijamy do połączenia składników, dodajemy budyń w proszku, ubijamy 2-3 minuty. Masa zrobi się nieco rzadsza. Masę wykładamy na przygotowane ciasto, rozkładamy równomiernie, na to wykładamy rabarbar, troszkę go dociskamy, na wierzch równomiernie dajemy kruszonkę z wiórkami. 


Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 60 - 65 minut na funkcji góra-dół. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia.

Smacznego :))

rabarbar, sernik, jogurt naturalny, biały ser, twaróg, wiórki kokosowe, kokos, masło, budyń waniliowy, cukier puder


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1