Jest to kolejne moje autorskie ciasto z rabarbarem, tym
razem z dodatkiem sernika. Ciasto jest hitem u mnie w domu, delikatne, z wyrazistym smakiem rabarbaru i rozpływającym się w ustach serniku. Ciasto jest zrównoważone w smaku, nie za kwaśne i nie za słodkie. Przepis
jest na blachę o wymiarach 28 cm x 36 cm
Co potrzeba na ciasto:
- 1 kg rabarbaru najlepiej czerwonego,
- 200 g masła,
- 5 żółtek,
- 2,5 szklanki maki pszennej tortowej typ 450 (390 g),
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g drobnych wiórków kokosowych,
- 5 łyżek cukru,
Co potrzeba na masę:
- 500 g sera mielonego w wiaderku,
- 400 g jogurtu naturalnego kremowego,
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru pudru (150 g),
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g),
Wykonanie:
Do misy robota lub na blat dajemy mąkę, żółtka, zimne masło
pokrojone w kawałki, proszek do pieczenia i 5 łyżek cukru, wyrabiamy na plastyczne ciasto. Robimy z niego wałek i dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. 2/3 wałka dajemy do
woreczka, wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny do całkowitego zamrożenia. Do
pozostałej 1/3 części ciasta dodajemy wiórki kokosowe i zagniatamy je rękami
rozcierając w palcach, aż do połączenia się wiórek z ciastem w postaci nie
bardzo grubych grudek.
Grudki przekładamy do pojemnika, przykrywamy szczelnie,
wkładamy do lodówki. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy bez obierania w kawałki
2-3 cm. Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach, wysypujemy równomiernie
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nieco ugniatamy. Przygotowujemy masę
serową. Do miski dajemy białka i cukier puder, ubijamy na sztywną, lśniącą
pianę, dodajemy jogurt, ser, ubijamy do połączenia składników, dodajemy budyń
w proszku, ubijamy 2-3 minuty. Masa zrobi się nieco rzadsza. Masę wykładamy na
przygotowane ciasto, rozkładamy równomiernie, na to wykładamy rabarbar, troszkę
go dociskamy, na wierzch równomiernie dajemy kruszonkę z wiórkami.
Ciasto
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 60 - 65 minut na funkcji
góra-dół. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego :))
rabarbar, sernik, jogurt naturalny, biały ser, twaróg, wiórki kokosowe, kokos, masło, budyń waniliowy, cukier puder
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1