Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego korzystam ile mogę, bo starsza kapusta już tak nie smakuje. Robiona tym sposobem jest soczysta i chrupiąca
Co potrzeba:
- 2 długie kiełbasy Podwawelskie,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 1 mniejsza młoda kapusta lub 1/2 dużej,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, kapustę kroimy drobno,
cebulę kroimy w ćwierćplasterki. Na
patelnię wlewamy olej, dajemy pokrojoną cebulę, dusimy na mniejszym płomieniu
do zeszklenia. Dodajemy kiełbasę, smażymy często mieszając do zrumienienia.
Dodajemy pokrojoną kapustę, zwiększamy nieznacznie płomień, mieszamy cały czas,
żeby się nie przypaliła. Kiedy kapusta będzie delikatnie zeszklona, doprawiamy
solą i pieprzem, smażymy jeszcze 2-3 minuty. Kapusta powinna pozostać
delikatnie chrupiąca.
Smacznego :))
Młoda kapusta, biała kapusta, kiełbasa, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1