Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, papryką, pomidorami i marynowanymi kolbami kukurydzy

 

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, papryką, pomidorami i marynowanymi kolbami kukurydzy
Taką zapiekanką nikt nie pogardzi, jeśli pojawi się na stole. Mięso, warzywa, makaron i dużo sera. Ważne, żeby była dobrze doprawiona przed pieczeniem. Nie mówcie, że to bomba kaloryczna, bo zjedzona od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Z podanych składników wychodzi spora porcja. Doskonale posmakuje na zwykły obiad i kolację, ale też dobrze się sprawdzi, kiedy chcemy nakarmić gości. Marynowane kolby kukurydzy stanowią w zapiekance pyszny, chrupiący akcent.

Co potrzeba:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 2 duże cebule,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 6 szt. małych kolb kukurydzy marynowanej,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 200 g makaronu pene,
  • 300 g żółtego sera,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Mielona czerwona słodka papryka,
  • Czosnek granulowany,
  • Oregano

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. W tym czasie na dużą patelnię dajemy olej, cebulę pokrojoną dość drobno, smażymy na średnim płomieniu, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, płaską łyżeczkę pieprzu, mieszamy, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Kiedy cebula jest zeszklona dodajemy paprykę pokrojoną w drobne kawałki. Smażymy całość do zeszklenia papryki. Dodajemy mięso mielone, smażymy 5 minut mieszając, żeby się nie przypaliło, dodajemy pomidory z puszki pokrojone w mniejsze kawałki wraz z zalewą. Mieszamy, smażymy 15 minut na mniejszym płomieniu mieszając, żeby się nie przypaliło. W trakcie smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, 1 płaską łyżeczką oregano, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego. Mięso powinno być dobrze doprawione. Naczynie do zapiekania wypełniamy ugotowanym makaronem, na makaron wykładamy usmażone mięso, rozkładamy równomiernie, na wierzch rozkładamy żółty ser. Jeśli ser jest w kostce, ścieramy go na tarce na grubych oczkach, jeśli w plasterkach, kroimy go w cienkie słupki. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu.

Smacznego :))

mięso mielone, wieprzowina, wołowina, papryka czerwona, kukurydza marynowana, kolby kukurydzy, cebula, pomidory w puszce, żółty ser, makaron pene



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1