Co potrzeba:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 duża czerwona papryka,
- 2 duże cebule,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 6 szt. małych kolb kukurydzy marynowanej,
- 1 puszka pomidorów,
- 200 g makaronu pene,
- 300 g żółtego sera,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- Sól,
- Pieprz,
- Mielona czerwona słodka papryka,
- Czosnek granulowany,
- Oregano
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. W tym czasie
na dużą patelnię dajemy olej, cebulę pokrojoną dość drobno, smażymy na średnim
płomieniu, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, płaską łyżeczkę pieprzu, mieszamy,
dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Kiedy cebula jest zeszklona
dodajemy paprykę pokrojoną w drobne kawałki. Smażymy całość do zeszklenia
papryki. Dodajemy mięso mielone, smażymy 5 minut mieszając, żeby się nie
przypaliło, dodajemy pomidory z puszki pokrojone w mniejsze kawałki wraz z
zalewą. Mieszamy, smażymy 15 minut na mniejszym płomieniu mieszając, żeby się
nie przypaliło. W trakcie smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską
łyżeczkę pieprzu, 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, 1 płaską
łyżeczką oregano, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego. Mięso powinno być
dobrze doprawione. Naczynie do zapiekania wypełniamy ugotowanym makaronem, na
makaron wykładamy usmażone mięso, rozkładamy równomiernie, na wierzch rozkładamy
żółty ser. Jeśli ser jest w kostce, ścieramy go na tarce na grubych oczkach,
jeśli w plasterkach, kroimy go w cienkie słupki. Zapiekankę wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu.
Smacznego :))
mięso mielone, wieprzowina, wołowina, papryka czerwona, kukurydza marynowana, kolby kukurydzy, cebula, pomidory w puszce, żółty ser, makaron pene
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1