Któż z nas w dzieciństwie nie zajadał się kisielkiem, który zrobiła domowym sposobem nasza babcia. Owocowy, pachnący, pyszny. Ten przepis jest właśnie na taki babciny kisiel. Robi się go bardzo łatwo, a jest lepszy, niż kupny z torebki. Zrobiłam go na bogato z owocami, bitą śmietaną i dla słodkości z bezikiem. Tak podany może być doskonałym deserem. Oczywiście możecie pominąć bitą śmietanę i bezy, ale nie rezygnujcie chociaż z owoców. Ja użyłam malin i borówek, ale możecie dodać Wasze ulubione owoce.
Co potrzeba na
kisiel:
- 300 g malin (mogą być mrożone),
- 3 szklanki wody (750 ml),
- 3 łyżki cukru kryształu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Co potrzeba na
beziki:
- 2 białka,
- 100 g cukru kryształu
Co potrzeba na bitą
śmietanę:
- 100 g śmietanki słodkiej 30%,
- 1 łyżeczka cukru kryształu
Potrzebujemy owoce do wykończenia deseru:
- świeże maliny i borówki
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia bezików: Do wyższej miski dajemy białka, ubijamy na dużych obrotach, jak piana będzie się zawiązywać, wsypujemy cukier. Ubijamy 5-10 minut do ubicia na bardzo sztywno i do całkowitego roztarcia cukru. Sztywną pianę przekładamy do szprycy lub do woreczka z obciętym końcem. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyciskamy nie za duże beziki zachowując spore odstępy. Beziki w trakcie suszenia troszkę się powiększą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 110°C, suszymy na termoobiegu 90 minut. Po tym czasie uchylamy nieznacznie piekarnik, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy beziki są gotowe robimy kisiel: Do rondelka wlewamy 2
i 1/2 szklanki wody, dodajemy maliny. Jeśli mamy mrożone, dajemy je bez
rozmrażania. Dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.
W między czasie do kubka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy mąkę, dokładnie
mieszamy. Kiedy woda z malinami zaczyna się gotować, wlewamy dobrze wymieszaną
wodę z mąką, gotujemy jeszcze ok. 1 minutę cały czas dokładnie mieszając.
Gotowy kisiel przelewamy do miseczek. Zostawiamy do wystygnięcia.
Kiedy kisiel jest chłodny robimy bitą śmietanę: Do wysokiego pojemnika wlewamy śmietanę, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, ubijamy na wysokich obrotach, aż śmietanka zacznie być gęsta. Musimy uważać, żeby nie zrobiło się masło. Ubitą śmietankę przekładamy do miseczek z kisielem, ozdabiamy owocami i dekorujemy bezikiem.
Smacznego :))
maliny, borówki, białka, kisiel, mąka ziemniaczana, śmietanka 30%, śmietana, bzy, beziki, sok z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1