Kisiel malinowy domowy z owocami, bitą śmietaną i bezikiem

 

Kisiel malinowy domowy z owocami, bitą śmietana i bezikiem

Któż z nas w dzieciństwie nie zajadał się kisielkiem, który zrobiła domowym sposobem nasza babcia. Owocowy, pachnący, pyszny. Ten przepis jest właśnie na taki babciny kisiel. Robi się go bardzo łatwo, a jest lepszy, niż kupny z torebki. Zrobiłam go na bogato z owocami, bitą śmietaną i dla słodkości z bezikiem. Tak podany może być doskonałym deserem. Oczywiście możecie pominąć bitą śmietanę i bezy, ale nie rezygnujcie chociaż z owoców. Ja użyłam malin i borówek, ale możecie dodać Wasze ulubione owoce. 

Co potrzeba na kisiel:

  • 300 g malin (mogą być mrożone),
  • 3 szklanki wody (750 ml),
  • 3 łyżki cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

Co potrzeba na beziki:

  • 2 białka,
  • 100 g cukru kryształu

Co potrzeba na bitą śmietanę:

  • 100 g śmietanki słodkiej 30%,
  • 1 łyżeczka cukru kryształu

Potrzebujemy owoce do wykończenia deseru: 

  • świeże maliny i borówki

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia bezików: Do wyższej miski dajemy białka, ubijamy na dużych obrotach, jak piana będzie się zawiązywać, wsypujemy cukier. Ubijamy 5-10 minut do ubicia na bardzo sztywno i do całkowitego roztarcia cukru. Sztywną pianę przekładamy do szprycy lub do woreczka z obciętym końcem. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyciskamy nie za duże beziki zachowując spore odstępy. Beziki w trakcie suszenia troszkę się powiększą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 110°C, suszymy na termoobiegu 90 minut. Po tym czasie uchylamy nieznacznie piekarnik, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy beziki są gotowe robimy kisiel: Do rondelka wlewamy 2 i 1/2 szklanki wody, dodajemy maliny. Jeśli mamy mrożone, dajemy je bez rozmrażania. Dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. W między czasie do kubka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Kiedy woda z malinami zaczyna się gotować, wlewamy dobrze wymieszaną wodę z mąką, gotujemy jeszcze ok. 1 minutę cały czas dokładnie mieszając. Gotowy kisiel przelewamy do miseczek. Zostawiamy do wystygnięcia.

Kiedy kisiel jest chłodny robimy bitą śmietanę: Do wysokiego pojemnika wlewamy śmietanę, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, ubijamy na wysokich obrotach, aż śmietanka zacznie być gęsta. Musimy uważać, żeby nie zrobiło się masło. Ubitą śmietankę przekładamy do miseczek z kisielem, ozdabiamy owocami i dekorujemy bezikiem.

Smacznego :))

maliny, borówki, białka, kisiel, mąka ziemniaczana, śmietanka 30%, śmietana, bzy, beziki, sok z cytryny


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1