Czy wiecie, że można oszukać nasze kubki smakowe na tyle, że zamiast ananasa, podać cukinię zrobioną według poniższego przepisu? Może istnieje subtelna różnica w smaku, ale tylko ci ją odczują, którzy będą wiedzieli, co jedzą, a cukinii u nas jest pod dostatkiem i dosłownie każdy ma do niej dostęp. Wypróbujcie koniecznie przepis i przekonajcie się sami. Z tej porcji wychodzi 5 słoików 0,5 l. Cukinia nie powinna być bardzo przerośnięta
Co potrzeba:
- 1,5 kg cukinii zważonej po oczyszczeniu ze środka i obraniu ze skóry,
- 1 litr wody,
- 500 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 5 szt. goździków,
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Obraną ze skóry i oczyszczoną z pestek i miękkiego środka
cukinię kroimy w drobną kostkę, odważamy 1,5 kg. Do dużego garnka dajemy wodę,
kwasek cytrynowy, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy płomień. Wsypujemy
pokrojoną cukinię, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Kilka
razy w ciągu doby mieszamy. Na następny dzień przekładamy cukinię do większej
miski, a do płynu dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy, goździki, doprowadzamy do
wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się nie przypalił i dobrze
rozpuścił. Do gotującej się zalewy przekładamy z powrotem cukinię, mieszamy,
gotujemy 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyłączamy płomień,
cukinię przekładamy do słoików, zalewamy zalewą, pozostawiając 1 cm od brzegu. Brzegi słoików wycieramy,
zakręcamy pokrywkami, słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką, zalewamy
wodą do 3/4 słoików, gotujemy 7 minut. Zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego :))
cukinia, goździki, kwasek cytrynowy, ekstrat waniliowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1