Cukinia a’la ananas

 

Cukinia a’la ananas

Czy wiecie, że można oszukać nasze kubki smakowe na tyle, że zamiast ananasa, podać cukinię zrobioną według poniższego przepisu? Może istnieje subtelna różnica w smaku, ale tylko ci ją odczują, którzy będą wiedzieli, co jedzą, a cukinii u nas jest pod dostatkiem i dosłownie każdy ma do niej dostęp. Wypróbujcie koniecznie przepis i przekonajcie się sami. Z tej porcji wychodzi 5 słoików 0,5 l. Cukinia nie powinna być bardzo przerośnięta

Co potrzeba:

  • 1,5 kg cukinii zważonej po oczyszczeniu ze środka i obraniu ze skóry,
  • 1 litr wody,
  • 500 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 5 szt. goździków,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Obraną ze skóry i oczyszczoną z pestek i miękkiego środka cukinię kroimy w drobną kostkę, odważamy 1,5 kg. Do dużego garnka dajemy wodę, kwasek cytrynowy, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy płomień. Wsypujemy pokrojoną cukinię, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Kilka razy w ciągu doby mieszamy. Na następny dzień przekładamy cukinię do większej miski, a do płynu dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy, goździki, doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się nie przypalił i dobrze rozpuścił. Do gotującej się zalewy przekładamy z powrotem cukinię, mieszamy, gotujemy 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyłączamy płomień, cukinię przekładamy do słoików, zalewamy zalewą, pozostawiając 1 cm od brzegu. Brzegi słoików wycieramy, zakręcamy pokrywkami, słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 słoików, gotujemy 7 minut. Zostawiamy do wystudzenia.

Smacznego :))

cukinia, goździki, kwasek cytrynowy, ekstrat waniliowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1