Golonki z indyka pieczone z grzybami w sosie śmietanowym

 

Golonki z indyka pieczone z grzybami w sosie śmietanowym
Kiedy zaczyna się sezon grzybowy na moim stole w różnych potrawach pojawiają się grzyby. Pieczone razem z golonkami indyczymi nabierają cudownego smaku. Oczywiście golonki są równie pyszne, a całość podana z makaronem tworzy doskonałą potrawę

Co potrzeba:

  • 6 szt. golonek indyczych,
  • 400 g grzybów mrożonych lub świeżych po oczyszczeniu,
  • 400 g śmietanki 30%
  • Sól,
  • Majeranek,
  • Pieprz,
  • Czosnek granulowany,
  • Oregano,
  • Ostra papryka,
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • Ugotowany makaron pene

Wykonanie:

Jeśli macie grzyby mrożone, musicie je rozmrozić. Mięso myjemy, osączamy z wody, obsypujemy z każdej strony przyprawami, układamy w dużej patelni z olejem, nadającej się do pieczenia w piekarniku, między mięso rozkładamy grzyby. Przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy mięso, mieszamy grzyby, posypujemy je 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, przykrywamy, pieczemy 15 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy z grzybami, pieczemy 15 minut ale po 10 minutach mieszamy.  Podajemy z makaronem.

Smacznego :))

grzyby, indyk, golonki indycze, golonka indycza, śmietanka 30%, makaron pene

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1