Kiedy zaczyna się sezon grzybowy na moim stole w różnych potrawach pojawiają się grzyby. Pieczone razem z golonkami indyczymi nabierają cudownego smaku. Oczywiście golonki są równie pyszne, a całość podana z makaronem tworzy doskonałą potrawę
Co potrzeba:
- 6 szt. golonek indyczych,
- 400 g grzybów mrożonych lub świeżych po oczyszczeniu,
- 400 g śmietanki 30%
- Sól,
- Majeranek,
- Pieprz,
- Czosnek granulowany,
- Oregano,
- Ostra papryka,
- 4 łyżki oleju do smażenia
- Ugotowany makaron pene
Wykonanie:
Jeśli macie grzyby mrożone, musicie je rozmrozić. Mięso myjemy, osączamy z wody, obsypujemy z każdej strony
przyprawami, układamy w dużej patelni z olejem, nadającej się do pieczenia w piekarniku,
między mięso rozkładamy grzyby. Przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 170°C. Pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie
odwracamy mięso, mieszamy grzyby, posypujemy je 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, przykrywamy, pieczemy 15 minut. Po tym czasie wlewamy
śmietankę, delikatnie mieszamy z grzybami, pieczemy 15 minut ale po 10 minutach
mieszamy. Podajemy z makaronem.
Smacznego :))
grzyby, indyk, golonki indycze, golonka indycza, śmietanka 30%, makaron pene
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1