Żeberka z piekarnika w marynacie z keczupem

 

Żeberka z piekarnika w marynacie z keczupem

Kruche, soczyste zeberka to doskonała potrawa dla wszystkich mięsożerców

Co potrzeba:

  • 1 kg żeberek z kostkami,
  • 3 duże cebule (ok. 600 g),
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu

Co potrzeba na marynatę:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego,
  • 4 łyżki keczupu pikantnego,
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego,
  • 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego,
  • 1 płaska łyżka oregano,
  • 1 płaska łyżka tymianku

Wykonanie:

Składniki na marynatę mieszamy w większym pojemniku. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki w ten sposób, żeby każdy kawałek miał dwie kostki, wkładamy do marynaty, ręką okładamy marynatą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie cebulę kroimy w ćwierćplasterki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piekli żeberka, dodajemy 2 łyżki oleju, 1 płaską łyżeczkę soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C, pieczemy 20 minut na termoobiegu. Po tym czasie cebulę delikatnie mieszamy, wykładamy na nią żeberka wraz z całą marynatą. Wstawiamy z powrotem do piekarnika, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Odwracamy mięso, pieczemy 20 minut, ponownie odwracamy, pieczemy 20 minut.

Smacznego :))

żeberka, wieprzowina, sos sojowy, czosnek niedźwiedzi, keczup, cebula, oregano, tymianek, czosnek granulowany

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1