Kruche, soczyste zeberka to doskonała potrawa dla wszystkich mięsożerców
Co potrzeba:
- 1 kg żeberek z kostkami,
- 3 duże cebule (ok. 600 g),
- 2 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
Co potrzeba na marynatę:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego,
- 4 łyżki keczupu pikantnego,
- 1 płaska łyżka czosnku granulowanego,
- 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego,
- 1 płaska łyżka oregano,
- 1 płaska łyżka tymianku
Wykonanie:
Składniki na marynatę mieszamy w większym pojemniku. Żeberka
myjemy, kroimy na kawałki w ten sposób, żeby każdy kawałek miał dwie kostki,
wkładamy do marynaty, ręką okładamy marynatą, wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie cebulę kroimy w ćwierćplasterki, przekładamy do naczynia
żaroodpornego, w którym będziemy piekli żeberka, dodajemy 2 łyżki oleju, 1
płaską łyżeczkę soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu, wszystko dokładnie
mieszamy, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C,
pieczemy 20 minut na termoobiegu. Po tym czasie cebulę delikatnie mieszamy,
wykładamy na nią żeberka wraz z całą marynatą. Wstawiamy z powrotem do
piekarnika, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Odwracamy mięso, pieczemy 20
minut, ponownie odwracamy, pieczemy 20 minut.
Smacznego :))
żeberka, wieprzowina, sos sojowy, czosnek niedźwiedzi, keczup, cebula, oregano, tymianek, czosnek granulowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1