Zupa serowo-porowa na rosole

 

Zupa serowo-porowa na rosole

Doskonała i aromatyczna zupa, którą możecie podać z grzankami lub bagietką. Z większą ilością pieprzu może być bardzo rozgrzewająca. Od teraz nie będziecie mieć również problemu z rosołem, który został z obiadu

Co potrzeba:

  • 1 por (ok. 400 g),
  • 2 większe cebule ( ok. 300 g),
  • 300 g serka topionego w ulubionym smaku,
  • 1 l rosołu,
  • 50 g masła,
  • Sól,
  • Pieprz
  • Grzanki lub bagietka

Wykonanie:

W większym rondlu rozgrzewamy masło, dajemy pokrojoną drobno cebulę, dusimy do miękkości na średnim płomieniu często mieszając, żeby się nie przypaliła, dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki pora (część biała i delikatna zielona), dusimy do miękkości, często mieszając. Kiedy cebula i por będą miękkie wlewamy rosół, dodajemy ser topiony, mieszamy, gotujemy na mniejszym płomieniu 10 minut, aż ser się rozpuści. Na koniec doprawiamy. Na ogół sól nie jest już potrzebna, ponieważ rosół jest doprawiony, ale o tym musicie sami zdecydować.

Smacznego :))

serek topiony, por, cebula, rosół, masło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1