Delikatne i aromatyczne mięso, które można wykorzystać na gorąco do obiadu i na zimno do pieczywa
Co potrzeba:
- 1,2 kg karkówki wieprzowej,
- 1 duża główka czosnku,
- 20 pojedynczych gałązek tymianku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2 gałązki estragonu,
- 2 łyżeczki listków mięty,
- 1/2 łyżeczki mielonego cząbru,
- 10 łyżek oleju rzepakowego,
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Karkówkę myjemy, osączamy z wody, nacieramy solą i pieprzem.
Na dużą wysoką patelnię nadającą się do pieczenia w piekarniku dajemy olej,
rozkładamy równomiernie gałązki tymianku, układamy rozmaryn, estragon, listki
mięty, posypujemy cząbrem, układamy przekrojoną w poprzek główkę czosnku w
łupinach. Na to wszystko układamy mięso, przykrywamy pokrywką, wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu.
Po tym czasie odwracamy mięso, przykrywamy, pieczemy 20 minut, jeszcze raz
odwracamy, pieczemy kolejne 20 minut, znów odwracamy, pieczemy 15 minut.
Karkówka powinna być upieczona. Gdyby pod koniec pieczenia tłuszcz zaczął się
przypalać, wlejcie 1/3 szklanki ciepłej wody, wytworzy się para a mięso się nie
wysuszy. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w garnku, żeby
nieco odpoczęło.
Smacznego :))
karkówka, wieprzowina, tymianek, rozmaryn, estragon, mięta, cząber, czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1