Karkówka wieprzowa pieczona w ziołach

 

Karkówka pieczona w ziołach

Delikatne i aromatyczne mięso, które można wykorzystać na gorąco do obiadu i na zimno do pieczywa

Co potrzeba:

  • 1,2 kg karkówki wieprzowej,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 20 pojedynczych gałązek tymianku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 gałązki estragonu,
  • 2 łyżeczki listków mięty,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cząbru,
  • 10 łyżek oleju rzepakowego,
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Karkówkę myjemy, osączamy z wody, nacieramy solą i pieprzem. Na dużą wysoką patelnię nadającą się do pieczenia w piekarniku dajemy olej, rozkładamy równomiernie gałązki tymianku, układamy rozmaryn, estragon, listki mięty, posypujemy cząbrem, układamy przekrojoną w poprzek główkę czosnku w łupinach. Na to wszystko układamy mięso, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy mięso, przykrywamy, pieczemy 20 minut, jeszcze raz odwracamy, pieczemy kolejne 20 minut, znów odwracamy, pieczemy 15 minut. Karkówka powinna być upieczona. Gdyby pod koniec pieczenia tłuszcz zaczął się przypalać, wlejcie 1/3 szklanki ciepłej wody, wytworzy się para a mięso się nie wysuszy. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w garnku, żeby nieco odpoczęło.

Smacznego :))

karkówka, wieprzowina, tymianek, rozmaryn, estragon, mięta, cząber, czosnek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1