Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiej odróbki. Są bardzo smaczne, nadają się zarówno na szybkie a za razem wykwintne danie
Co potrzeba:
- 1 kg. polędwiczek wieprzowych,
- 500 g pieczarek,
- 400 g śmietany 30% słodkiej,
- 300 g cebuli,
- 20 g masła (ok 2 pełnych łyżek),
- 2 pełne łyżeczki musztardy francuskiej,
- Olej,
- Sól,
- Pieprz,
- Oregano
Wykonanie:
Polędwiczki płuczemy,
osączamy z wody, kroimy na plastry o grubości 1,5 cm, rozpłaszczamy ręką z
dwóch stron, posypujemy jedną stronę solą, pieprzem, oregano. Tak przygotowane
polędwiczki odstawiamy na czas przygotowania reszty składników. Pieczarki
obieramy ze skóry, kroimy w większe kawałki, przekładamy do miski. Do drugiej
miski dajemy cebulę pokrojoną dość drobno. Na większą patelnię dajemy 4 łyżki
oleju, układamy pierwszą porcję polędwiczek w taki sposób, żeby nie nachodziły
na siebie, smażymy na średnim płomieniu po 4 minuty z każdej strony do lekkiego
zrumienienia, przekładamy do miski bez tłuszczu. Na dużą patelnię wlewamy 4 łyżki
oleju, układamy następną porcję, smażymy tak, jak poprzednio. Tak postępujemy z
koleją porcją polędwiczek. Na patelnię z pozostałym tłuszczem dajemy 20 g
masła, przekładamy pieczarki, posypujemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli, smażymy do
odparowania płynu i do zrumienienia. Usmażone pieczarki przekładamy do miski z
polędwiczkami. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, dajemy cebulę, 1 płaską
łyżeczkę soli, smażymy do zeszklenia i lekkiego zrumienienia, mieszając często,
żeby cebula się nie przypaliła. Do usmażonej cebuli przekładamy z powrotem
usmażone mięso z pieczarkami, wlewamy połowę śmietany. Do drugiej części
śmietany dajemy musztardę francuską, dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa.
Całość delikatnie mieszamy, smażymy 7 - 10 minut na małym płomieniu.
Smacznego :))
polędwiczki wieprzowe, polędwiczka wieprzowa, wieprzowina, pieczarki, śmietana 30%, śmietanka, musztarda francuska, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1