Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowo-pieczarkowym z musztardą francuską

 

Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowo-pieczarkowym z musztardą francuską

Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiej odróbki. Są bardzo smaczne, nadają się zarówno na szybkie a za razem wykwintne danie

Co potrzeba:

  • 1 kg. polędwiczek wieprzowych,
  • 500 g pieczarek,
  • 400 g śmietany 30% słodkiej,
  • 300 g cebuli,
  • 20 g masła (ok 2 pełnych łyżek),
  • 2 pełne łyżeczki musztardy francuskiej,
  • Olej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Oregano

Wykonanie:

Polędwiczki  płuczemy, osączamy z wody, kroimy na plastry o grubości 1,5 cm, rozpłaszczamy ręką z dwóch stron, posypujemy jedną stronę solą, pieprzem, oregano. Tak przygotowane polędwiczki odstawiamy na czas przygotowania reszty składników. Pieczarki obieramy ze skóry, kroimy w większe kawałki, przekładamy do miski. Do drugiej miski dajemy cebulę pokrojoną dość drobno. Na większą patelnię dajemy 4 łyżki oleju, układamy pierwszą porcję polędwiczek w taki sposób, żeby nie nachodziły na siebie, smażymy na średnim płomieniu po 4 minuty z każdej strony do lekkiego zrumienienia, przekładamy do miski bez tłuszczu. Na dużą patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, układamy następną porcję, smażymy tak, jak poprzednio. Tak postępujemy z koleją porcją polędwiczek. Na patelnię z pozostałym tłuszczem dajemy 20 g masła, przekładamy pieczarki, posypujemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli, smażymy do odparowania płynu i do zrumienienia. Usmażone pieczarki przekładamy do miski z polędwiczkami. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, dajemy cebulę, 1 płaską łyżeczkę soli, smażymy do zeszklenia i lekkiego zrumienienia, mieszając często, żeby cebula się nie przypaliła. Do usmażonej cebuli przekładamy z powrotem usmażone mięso z pieczarkami, wlewamy połowę śmietany. Do drugiej części śmietany dajemy musztardę francuską, dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa. Całość delikatnie mieszamy, smażymy 7 - 10 minut na małym płomieniu.

Smacznego :))

polędwiczki wieprzowe, polędwiczka wieprzowa, wieprzowina, pieczarki, śmietana 30%, śmietanka, musztarda francuska, cebula


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1