To jest jedna z moich ulubionych zup, delikatna, lekka, bardzo smaczna.
Co potrzeba:
- 400 g świeżych filetów z dorsza,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 1 czerwona mięsista papryka,
- 6 szt. suszonych pomidorów w oleju,
- 50 g masła,
- 1 por (ok. 300 g),
- Sok z 1/2 limonki
- 1 płaska łyżeczka soli,
- Pieprz
Wykonanie:
Rybę płuczemy, kroimy w kawałki, paprykę kroimy w mniejsze
kawałki, pomidory kroimy w paseczki, por kroimy w półplasterki (biała i zielona
część bez twardych liści). Do rondla dajemy masło, por, mieszamy, smażymy 1
minutę, dodajemy paprykę, mieszamy, smażymy 1 minutę, dodajemy, suszone
pomidory, mieszamy, dodajemy rybę, wlewamy 0,5 l wody, mieszamy, dodajemy
mleczko kokosowe, mieszamy, aż całe się rozpuści. Dodajemy sok z limonki, sól,
szczyptę pieprzu, mieszamy, gotujemy pod przykryciem 10 minut na mniejszym
płomieniu. Początkowo, po dodaniu mleczka kokosowego, zupa będzie gładka, ale po dodaniu soku z limonki mleczko kokosowe delikatnie się zetnie. Nie przeszkadza to jednak w niczym.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1