Zupa rybna z mlekiem kokosowym

 

Zupa rybna z mlekiem kokosowym

To jest jedna z moich ulubionych zup, delikatna, lekka, bardzo smaczna. 

Co potrzeba:

  • 400 g świeżych filetów z dorsza,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 czerwona mięsista papryka,
  • 6 szt. suszonych pomidorów w oleju,
  • 50 g masła,
  • 1 por (ok. 300 g),
  • Sok z 1/2 limonki
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • Pieprz

Wykonanie:

Rybę płuczemy, kroimy w kawałki, paprykę kroimy w mniejsze kawałki, pomidory kroimy w paseczki, por kroimy w półplasterki (biała i zielona część bez twardych liści). Do rondla dajemy masło, por, mieszamy, smażymy 1 minutę, dodajemy paprykę, mieszamy, smażymy 1 minutę, dodajemy, suszone pomidory, mieszamy, dodajemy rybę, wlewamy 0,5 l wody, mieszamy, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, aż całe się rozpuści. Dodajemy sok z limonki, sól, szczyptę pieprzu, mieszamy, gotujemy pod przykryciem 10 minut na mniejszym płomieniu. Początkowo, po dodaniu mleczka kokosowego, zupa będzie gładka, ale po dodaniu soku z limonki mleczko kokosowe delikatnie się zetnie. Nie przeszkadza to jednak w niczym.

Smacznego :))

dorsz, ryby, papryka czerwona, suszone pomidory, mleko kokosowe, mleczko kokosowe, por, sok z limonki, masło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1