Przecier z czarnej porzeczki

Przecier z czarnej porzeczki

 Jeśli tylko macie czarną porzeczkę koniecznie zróbcie taki przecier. Może być pysznym dodatkiem do lodów, deserów, można go dodać do wody, do sosów na zimno i na gorąco, do galaretki, serów, mies...

Co potrzeba:

  • Czarna porzeczka,
  • Cukier

Wykonanie:

Czarną porzeczkę myjemy, obrywamy z ogonków, dajemy do garnka, gotujemy na małym płomieniu, aż wszystkie się rozpadną. Na początku mieszamy cały czas, a jak pojawi się więcej soku, mieszamy raz na jakiś czas nie dopuszczając do przypalenia. Rozpadnięte porzeczki wraz z powstałym sokiem przekładamy na gęste sitko, najlepiej nylonowe, które umieszczamy na drugim garnku. Jeśli macie dużo porzeczek przecierajcie je w kilku porcjach. Za pomocą łyżki przecieramy porzeczki, aż zostaną prawie suche wióry na sitku. Garnek z przetartymi porzeczkami stawiamy na palnik, gotujemy na małym płomieniu ok. 30 minut. Do przecieru dajemy cukier w takiej ilości, żeby nam smakował, nie był za kwaśny ani za słodki. Gotujemy jeszcze chwilę do rozpuszczenia się cukru. Gorący przecier przekładamy do małych słoików prawie do pełna, wycieramy brzegi papierowym ręcznikiem, zakręcamy. Po 5 minutach odwracamy słoiki do góry dnem, zostawiamy do wystudzenia. Po ponownym odwróceniu pokrywki powinny być nieco wklęsłe, to będzie znaczyło, że dobrze załapały.

Smacznego :))

czarna porzeczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1