Jeśli tylko macie czarną porzeczkę koniecznie zróbcie taki przecier. Może być pysznym dodatkiem do lodów, deserów, można go dodać do wody, do sosów na zimno i na gorąco, do galaretki, serów, mies...
Co potrzeba:
- Czarna porzeczka,
- Cukier
Wykonanie:
Czarną porzeczkę myjemy, obrywamy z ogonków, dajemy do
garnka, gotujemy na małym płomieniu, aż wszystkie się rozpadną. Na początku
mieszamy cały czas, a jak pojawi się więcej soku, mieszamy raz na jakiś czas
nie dopuszczając do przypalenia. Rozpadnięte porzeczki wraz z powstałym sokiem
przekładamy na gęste sitko, najlepiej nylonowe, które umieszczamy na drugim
garnku. Jeśli macie dużo porzeczek przecierajcie je w kilku porcjach. Za pomocą
łyżki przecieramy porzeczki, aż zostaną prawie suche wióry na sitku. Garnek z
przetartymi porzeczkami stawiamy na palnik, gotujemy na małym płomieniu ok. 30
minut. Do przecieru dajemy cukier w takiej ilości, żeby nam smakował, nie był
za kwaśny ani za słodki. Gotujemy jeszcze chwilę do rozpuszczenia się cukru.
Gorący przecier przekładamy do małych słoików prawie do pełna, wycieramy brzegi
papierowym ręcznikiem, zakręcamy. Po 5 minutach odwracamy słoiki do góry dnem,
zostawiamy do wystudzenia. Po ponownym odwróceniu pokrywki powinny być nieco
wklęsłe, to będzie znaczyło, że dobrze załapały.
Smacznego :))
czarna porzeczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1