Pstrąg tęczowy łososiowy smażony w panierce

Pstrąg tęczowy łososiowy smażony w panierce

Pstrąg jest pyszną i bardzo delikatną rybą. Tym razem posypałam go żółtą czubrycą, ponieważ w swoim składzie ma sok z cytryny. Smażony w ten sposób wychodzi doskonały

Co potrzeba:

  • 800 g-1000 g łososia tęczowego w płatach ze skórą,
  • 2-3 jajka,
  • Mąka pszenna tortowa typ 450,
  • Bułka tarta,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Czubryca żółta,
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

Do osobnych misek dajemy jajka, mąkę i bułkę tartą. Płaty ryby płuczemy, osączamy na papierowym ręczniku, dzielimy na porcje. Na dużą patelnię wlewamy tyle oleju, żeby było go ok. 1 cm na dnie. Pstrąga posypujemy z jednej strony solą, pieprzem, żółtą czubrycą, moczymy z każdej strony w roztrzepanych jajkach, następnie w mące, jeszcze raz w jajkach i na koniec w bułce tartej. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem skórą do dołu. Smażymy na większym płomieniu, aż do większego zrumienienia dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę. Na drugiej stronie smażymy do zezłocenia. Płatów pstrąga nie smażymy długo, ponieważ jest to bardzo delikatne mięso i zrobiłoby się suche. Przy smażeniu kolejnej porcji dolewamy olej. Do odwracania najlepsze są szczypce kuchenne lub szeroka łopatka i widelec. Łopatką podbieramy rybę a widelcem podtrzymujemy, żeby się nie zsunęła z łopatki

Smacznego :))  

Pstrąg tęczowy, płat z pstrąga, czubryca żółta, bułka tarta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1