Ciasto „wszystkich okazji”

 

Ciasto „wszystkich okazji”

Ciasto powstało z pomysłu mojej córki, która miała je upiec na imieniny, na urodziny, na rocznicę, na inne imieniny, na inne urodziny, aż w końcu upiekła na wszystkie te okazje na raz :). Już się domyślacie, skąd nazwa? 

Co potrzeba na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek

Co potrzeba na masę:

  • 2 puszki mleczka kokosowego 400 ml każda,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 5 szt. śmietan-fix,
  • 2 op. galaretki truskawkowej,
  • 3 łyżki jagód (opcjonalnie),

Co potrzeba na wierzch ciasta:

  • 1 kg borówki amerykańskiej,
  • 1 op. galaretki pomarańczowej,
  • 1 op. galaretki agrestowej

Przygotowujemy ciasto. Masło kroimy na kawałki, dodajemy resztę składników potrzebnych do wyrobienia ciasta i wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie kruche ciasto, formujemy je na kształt kuli, zawijamy w folię, dajemy do lodówki na 1 godzinę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ścieramy na blachę na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy je równomiernie na powierzchni, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 30 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru.

Robimy masę: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody, zostawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone ucieramy z mleczkiem kokosowym, dodajemy śmietan-fixy, miksujemy do dokładnego połączenia, dodajemy wystudzoną galaretkę, mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na upieczony spód.

Robimy wierzch ciasta: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,75 ml wody, zostawiamy do wystudzenia i delikatnego stężenia galaretki. Kiedy galaretka jest już delikatnie ścięta, na masę wykładamy borówkę amerykańską, wylewamy równomiernie galaretkę, wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Mała uwaga: wszystkie galaretki mają być do rozrabiania w 500 ml

Smacznego :))

borówka amerykańska, mleczko kokosowe, galaretka, śmietan-fix, serek mascarpone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1