Pyszne, chrupiące ogórki, doskonałe do obiadu, do grilla, jako dodatek do sałatek... Z przepisu wychodzi ok. 7 słoików 750 g
Co potrzeba:
- 2 kg ogórków średniej wielkości,
- Natka selera korzeniowego,
- Gorczyca,
- Liście laurowe,
- Pieprz w ziarnach,
- Ziele angielskie
Co potrzeba na zalewę:
- 6 szklanek wody,
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%,
- 4 łyżki curry w proszku,
- 2 nie czubate łyżki soli
Wykonanie:
Ogórki myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Do
każdego słoika dajemy po kawałku natki selera korzeniowego, 1 płaską łyżeczkę
gorczycy, 1 płaską łyżeczkę pieprzu w ziarnach, 1 połamany liść laurowy, 2 szt.
ziela angielskiego. Wkładamy pokrojone ogórki dość ciasno. Wszystkie składniki
na zalewę dajemy do garnka, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę
wlewamy do słoików zostawiając 1 cm od brzegu. W trakcie przelewania do słoików, co trochę mieszamy zalewę w garnku,
żeby przyprawa curry nie osiadła na dnie garnka, wycieramy brzegi słoików,
zakręcamy. Słoiki wkładamy do garnka wyłożonego na dnie ściereczką, wlewamy
wodę do 3/4 wysokości słoików, gotujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody
w garnku. Wyjmujemy słoiki na blat do wystudzenia.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1