Ogórki w zalewie curry do słoików

Ogórki w zalewie curry do słoików

Pyszne, chrupiące ogórki, doskonałe do obiadu, do grilla, jako dodatek do sałatek... Z przepisu wychodzi ok. 7 słoików 750 g

Co potrzeba:

  • 2 kg ogórków średniej wielkości,
  • Natka selera korzeniowego,
  • Gorczyca,
  • Liście laurowe,
  • Pieprz w ziarnach,
  • Ziele angielskie

Co potrzeba na zalewę:

  • 6 szklanek wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%,
  • 4 łyżki curry w proszku,
  • 2 nie czubate łyżki soli

Wykonanie:

Ogórki myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Do każdego słoika dajemy po kawałku natki selera korzeniowego, 1 płaską łyżeczkę gorczycy, 1 płaską łyżeczkę pieprzu w ziarnach, 1 połamany liść laurowy, 2 szt. ziela angielskiego. Wkładamy pokrojone ogórki dość ciasno. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do garnka, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do słoików zostawiając 1 cm od brzegu. W trakcie przelewania do słoików, co trochę mieszamy zalewę w garnku, żeby przyprawa curry nie osiadła na dnie garnka, wycieramy brzegi słoików, zakręcamy. Słoiki wkładamy do garnka wyłożonego na dnie ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, gotujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Wyjmujemy słoiki na blat do wystudzenia.

Smacznego :))

 ogórki, curry, sałatka z ogórków, natka selera korzeniowego, gorczyca

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1