Ciasto z borówką amerykańską

 

Ciasto z borówką amerykańską

Lekkie i bardzo szybkie ciasto, które posmakuje większości z Was. Przepis na blachę 25 cm x 36 cm

Co potrzeba:

  •  5 jajek,
  •  3/4  szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 45,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 szklanki oleju,
  •  600 g borówki amerykańskiej

 Wykonanie:

Borówki płuczemy, osączamy z wody, przekładamy na papierowy ręcznik do wyschnięcia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy robotem do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, na wierzch wysypujemy równomiernie borówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 60 minut. Pieczemy na funkcji góra-dół

Smacznego :))

borówka amerykańska, ekstrakt waniliowy, mąka tortowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1