Delikatne i kruche mięso z pieczoną papryką, to doskonały pomysł na obiad. Paprykę pieczemy, żeby pozbawić ją skóry, pieczona jest również bardziej aromatyczna
Co potrzeba:
- 1,2 kg łopatki wieprzowej,
- 2 duże czerwone, mięsiste papryki,
- 400 g śmietanki 30%,
Co potrzeba na marynatę:
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 pełna łyżeczka oregano,
- 3 łyżki oleju,
- 6 szt. ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe
Wykonanie:
Mięso płuczemy, osączamy z wody, kroimy w pasy o szerokości ok. 6 cm wzdłuż włókien a następnie każdy pas kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm. Przekładamy do pojemnika. Dodajemy wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy, żeby mięso było nią pokryte. Przykrywamy, zostawiamy na 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy paprykę. Paprykę myjemy, wycieramy, układamy w pojemniku żaroodpornym ogonkami do góry, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, pieczemy 20 minut na termoobiegu. Skórka na papryce zacznie robić się spalona i taka ma być. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wystudzenia. Zimną paprykę obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i pestek, kroimy w drobne paseczki. Mięso wraz z marynatą przekładamy do większej patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku, na wierzch dajemy upieczoną papryką, wlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170⁰C, pieczemy 40 minut. Po tym czasie mieszamy, przykrywamy, pieczemy 15 minut, ponownie mieszamy, pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy, wstawiamy do piekarnika bez przykrycia, pieczemy 5 minut.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1