Lekka i bardzo smaczna sałatka z dobroczynnym awokado. Kotleta najlepiej wkroić bezpośrednio przed jedzeniem, wówczas panierka pozostanie chrupiąca
Co potrzeba:
- 1 większa pierś kurczaka
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 pomidory,
- 1 średni ogórek,
- 1 duża czerwona, mięsista papryka,
- 1 duża garść rukoli,
- Sól,
- Pieprz,
- Czosnek granulowany,
- Olej czosnkowy
Co potrzeba na panierkę:
- 1 jajko,
- Bułka tarta,
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś kurczaka płuczemy, osączamy z wody, przekładamy do
woreczka foliowego, tłuczemy delikatnie z każdej strony, następnie przyprawiamy
solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, moczymy z każdej strony w roztrzepanym
jajku, bułce tartej, smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kiedy kotlet
wystygnie, kroimy go w mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Możecie
wykorzystać również usmażonego kotleta, który został Wam z obiadu. Do miski
dajemy awokado pokrojone w mniejsze kawałki, pomidory pokrojone w mniejsze
cząstki (ja obieram ze skóry), ogórka obranego ze skóry pokrojonego w kostkę,
paprykę pokrojoną w mniejsze paseczki, rukolę porwaną w mniejsze kawałki.
Solimy i pieprzymy do smaku, polewamy olejem czosnkowym. Jeśli nie macie oleju czosnkowego, posypcie sałatkę czosnkiem granulowanym i dajcie zwykły olej. Dokładnie mieszamy.
Smacznego :))
awokado, pierś kurczaka, drób, kurczak, rukola, pomidory, ogórki, papryka czerwona, czosnek granulowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1