Żeberka wieprzowe duszone w kapuście kiszonej

 

Żeberka duszone w kapuście kiszonej

Żeberka w połączeniu z kiszoną kapustą są fantastyczne. Polecam wszystkim mięsożercom

Co potrzeba:

  • 1200 g żeberek wieprzowych z kostkami (paski),
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 4 większe cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • Sól
  • Pieprz,
  • Czosnek granulowany,
  • Tymianek

Wykonanie:

Żeberka myjemy, osączamy z wody, kroimy na kawałki, każdy z dwoma kostkami, układamy na desce stroną mięsną do góry, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem, zostawiamy do przegryzienia się przypraw. Na dużą wysoką patelnię dajemy olej, cebulę pokrojoną dość drobno, smażymy na średnim płomieniu często mieszając, żeby się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, mieszamy. Kiedy cebula będzie miękka, zgarniamy ją na bok patelni, na wolnych miejscach układamy żeberka stroną mięsną do dołu, cebulę przekładamy na żeberka, a w pozostałym miejscu po cebuli układamy resztę żeberek. Smażymy je ok. 7-10 minut odwracając, żeby mięso obsmażyło się z każdej strony. Dodajemy kapustę kiszoną, wlewamy 1 szklankę wody, kiedy zacznie się wszystko gotować, dodajemy miód i musztardę francuską, delikatnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką, dusimy na mniejszym płomieniu 2 - 2.5 godziny, aż mięso będzie miękkie, co jakiś czas mieszając, żeby wszystko równomiernie się dusiło.

Smacznego :))

żeberka, wieprzowina, kiszona kapusta, miód, musztarda francuska, cebula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1