Żeberka w połączeniu z kiszoną kapustą są fantastyczne. Polecam wszystkim mięsożercom
Co potrzeba:
- 1200 g żeberek wieprzowych z kostkami (paski),
- 400 g kiszonej kapusty,
- 4 większe cebule,
- 2 liście laurowe,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- 4 łyżki oleju do smażenia,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- Sól
- Pieprz,
- Czosnek granulowany,
- Tymianek
Wykonanie:
Żeberka myjemy, osączamy z wody, kroimy na kawałki, każdy z dwoma
kostkami, układamy na desce stroną mięsną do góry, posypujemy solą, pieprzem,
czosnkiem granulowanym i tymiankiem, zostawiamy do przegryzienia się przypraw.
Na dużą wysoką patelnię dajemy olej, cebulę pokrojoną dość drobno, smażymy na
średnim płomieniu często mieszając, żeby się nie przypaliła. Pod koniec
smażenia dajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, 1
płaską łyżeczkę pieprzu, mieszamy. Kiedy cebula będzie miękka, zgarniamy ją na bok
patelni, na wolnych miejscach układamy żeberka stroną mięsną do dołu, cebulę
przekładamy na żeberka, a w pozostałym miejscu po cebuli układamy resztę
żeberek. Smażymy je ok. 7-10 minut odwracając, żeby mięso obsmażyło się z każdej
strony. Dodajemy kapustę kiszoną, wlewamy 1 szklankę wody, kiedy zacznie się
wszystko gotować, dodajemy miód i musztardę francuską, delikatnie mieszamy.
Przykrywamy pokrywką, dusimy na mniejszym płomieniu 2 - 2.5 godziny, aż mięso będzie
miękkie, co jakiś czas mieszając, żeby wszystko równomiernie się dusiło.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1