Babka marmurkowa

 

Babka marmurkowa

Delikatna, wilgotna i pyszna babka, która długo zachowuje świeżość. Przepis na keksówkę o wymiarach 35cm x 12cm

Co potrzeba:

  • 125 g miękkiego masła
  • 2 szklanki pełne mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru nie pełna,
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 pełne łyżeczki ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego

Wykonanie:

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę, dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko, ucieramy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ucieramy, aż masa będzie puszysta. Na blachę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę masy, do pozostałej części masy dodajemy kakao, ucieramy do dokładnego połączenia składników. Ciemną masę wykładamy na jasną masę, łyżką delikatnie mieszamy kolory. W związku z tym, że większość ciemnej masy opadnie na spód w trakcie pieczenia nie mieszajcie zbyt intensywnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy 55-65 minut do suchego patyczka na funkcji góra-dół. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia.

Smacznego :))

masło, ciemne kakao, jajka, ekstrakt pomarańczowy, ekstrakt waniliowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1