Delikatna, wilgotna i pyszna babka, która długo zachowuje świeżość. Przepis na keksówkę o wymiarach 35cm x 12cm
Co potrzeba:
- 125 g miękkiego masła
- 2 szklanki pełne mąki,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru nie pełna,
- 1/2 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 pełne łyżeczki ciemnego kakao,
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego
Wykonanie:
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę, dodajemy po jednym jajku cały
czas ucierając, dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko, ucieramy, dodajemy mąkę,
proszek do pieczenia, ucieramy, aż masa będzie puszysta. Na blachę keksówkę
wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę masy, do pozostałej części masy
dodajemy kakao, ucieramy do dokładnego połączenia składników. Ciemną masę
wykładamy na jasną masę, łyżką delikatnie mieszamy kolory. W związku z tym, że
większość ciemnej masy opadnie na spód w trakcie pieczenia nie mieszajcie zbyt
intensywnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C,
pieczemy 55-65 minut do suchego patyczka na funkcji góra-dół. Upieczoną babkę
wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1