Tak zrobione śledzie posmakują wszystkim wielbicielom śledzi. Najlepsze są co najmniej po 12 godzinach od zrobienia
Co potrzeba:
- 600 g śledzi matiasów,
- 3 szt. średniej cebuli,
- 4 szt. średnich ogórków korniszonów,
- 4 łyżki musztardy sarepskiej,
- Pieprz,
- Sok z cytryny
Wykonanie:
Słone śledzie moczymy w zimnej wodzie ok. 3 godziny, co godzinę
zmieniamy wodę. Ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Do drugiej
miski kroimy drobno cebulę. Wymoczone śledzie osączamy z wody, układamy na
dużym talerzu, smarujemy jedną stronę musztardą, zostawiamy na 20 minut.
Następnie kroimy w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Do litrowego słoika dajemy
warstwami cebulę, posypujemy pieprzem, dajemy ogórki, śledzie, znów cebulę,
skrapiamy 1 łyżeczką soku z cytryny. Na to dajemy ogórki, śledzie, cebulę,
odrobinę pieprzu, łyżeczkę soku z cytryny. Robimy tak, aż do wykończenia
składników. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na co najmniej 12 godzin do
przegryzienia.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1