Śledzie z musztardą i ogórkiem korniszonem

 

Śledzie z musztardą i ogórkiem korniszonem

Tak zrobione śledzie posmakują wszystkim wielbicielom śledzi. Najlepsze są co najmniej po 12 godzinach od zrobienia

Co potrzeba:

  • 600 g śledzi matiasów,
  • 3 szt. średniej cebuli,
  • 4 szt. średnich ogórków korniszonów,
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej,
  • Pieprz,
  • Sok z cytryny

Wykonanie:

Słone śledzie moczymy w zimnej wodzie ok. 3 godziny, co godzinę zmieniamy wodę. Ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Do drugiej miski kroimy drobno cebulę. Wymoczone śledzie osączamy z wody, układamy na dużym talerzu, smarujemy jedną stronę musztardą, zostawiamy na 20 minut. Następnie kroimy w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Do litrowego słoika dajemy warstwami cebulę, posypujemy pieprzem, dajemy ogórki, śledzie, znów cebulę, skrapiamy 1 łyżeczką soku z cytryny. Na to dajemy ogórki, śledzie, cebulę, odrobinę pieprzu, łyżeczkę soku z cytryny. Robimy tak, aż do wykończenia składników. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na co najmniej 12 godzin do przegryzienia.

Smacznego :))

śledzie, matiasy, korniszony, musztarda, cecula, sok z cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1