Pyszna sałatka, która sprawdzi się doskonale zarówno na imprezach, jak i na samodzielne danie na obiad
Co potrzeba:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 Sałata lodowa,
- 1 Pomidor duży,
- 1 Większy ogórek,
- 1 Garść rukoli,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- Przyprawa gyros,
Sos szefa:
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki keczupu pikantnego,
Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osączamy z wody, kroimy w mniejsze kawałki, posypujemy 2 łyżkami przyprawy gyros, mieszamy, smażymy na patelni z 3 łyżkami oleju na średnim płomieniu. Mięso w trakcie smażenia będzie puszczało płyn. Obsmażamy mięso z jednej strony, obracamy dopiero, jak boki zaczną się ścinać. Obsmażamy drugą stronę, a następnie mieszamy i smażymy, aż całe się delikatnie zrumieni. Mięso powinno być usmażone, ale powinno pozostać soczyste, nie wysuszone. Tak przygotowane mięso przekładamy bez tłuszczu do miski. Czekamy, aż przestygnie, dodajemy sałatę lodową pociętą w mniejsze kawałki, ogórka obranego ze skóry pokrojonego w ćwierćplasterki, pomidora pokrojonego w mniejsze kawałki, posiekany szczypiorek, rukolę. Całość mieszamy. Robimy sos szefa: ponieważ każdy szef ma swój pomysł na sos, ja wymieszałam majonez z keczupem. Przygotowaną sałatkę możecie polać sosem i od razu dokładnie wymieszać lub sałatkę możecie przełożyć do osobnych miseczek i dopiero polać sosem bez mieszania. W razie potrzeby możecie doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1