Co potrzeba:
- 250 g tortellini z mięsem,
- 500 g wędzonego, surowego boczku,
- 3 średnie cebule,
- 3 trójkąty sera topionego z szynką,
- 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią,
- 100 g żółtego sera w kostce,
- 1 garść świeżego szpinaku,
- ½ płaskiej łyżeczki pieprzu,
- 200 ml mleka,
- 1 pełna łyżka natki pietruszki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelnię dajemy olej, dodajemy boczek i cebulę pokrojone w kostkę, smażymy na małym płomieniu do zeszklenia się cebuli. Dodajemy pokrojony drobno szpinak i pieprz, smażymy 3-4 minuty, odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy ser topiony i pleśniowy, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy natkę pietruszki, odstawiamy. W ten sposób powstanie sos serowy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego dajemy tortellini, na nich rozkładamy równomiernie boczek z cebulką, całość polewamy sosem serowym, posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 15-20 minut na termoobiegu.
Smacznego :))
boczek, szpinak, natka pietruszki, żółty ser, ser pleśniowy, cebula, ser topiony, pierożki tortellini
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1