Ta nalewka jest doskonałym lekarstwem dla dorosłych na kaszel, katar i wszelkie choroby górnych dróg oddechowych. W celach leczniczych pijemy ją 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej przynajmniej 5 dni. Ostatnia dawka dzienna musi być co najmniej 2 godziny przed spaniem. Jeśli jesteście zdrowi, możecie sobie dawkować dowolnie 😊.
Młode pędy zrywamy, kiedy już są rozwinięte, zielone, bez brązowej osłonki. Urywamy ok. 10 cm pędu, resztę zostawiamy na gałązkach. Nalewka jest bardzo dobra w smaku, trochę słodka, trochę pachnąca sosnowym lasemCo potrzeba:
- 1 kg młodych pędów sosny ok. 10 cm,
- 800 g cukru,
- 1 l spirytusu 95 %,
- 1200 ml wody zimnej, przegotowanej
Wykonanie:
Pędy sosny umieszczamy w dużym słoju, zasypujemy cukrem, wstrząsamy, zakręcamy szczelnie, odstawiamy na blat na 4 tygodnie. Codziennie wstrząsamy słojem kilka razy dziennie. Na początku nic się nie będzie działo, ale po kilku dniach sosna zacznie puszczać sok. Po 4 tygodniach cały cukier powinien się rozpuścić. Po tym czasie do pędów wlewamy wodę, dolewamy spirytus, mieszamy słojem, zakręcamy szczelnie. Słój odstawiamy w spokojne miejsce na 3 miesiące, ale co jakiś czas nim ruszamy. Gotową nalewkę zlewamy do garnka przez sitko przykryte gazą złożoną na 2 razy, lub pieluchą tetrową złożoną na dwa razy. Pieluchę lub gazę wyciskamy, żeby uzyskać jak najwięcej nalewki. Nalewkę przelewamy do butelek, zakręcamy, zostawiamy do klarowania na 6 miesięcy. Część pędów z nalewki możecie przełożyć do słoika, zakręcić. Są doskonałe jako dodatek do pieczenia mięsa.
Smacznego i na zdrowie :))
młode pędy sosny, spirytus
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1