Orzeźwiający i nieco pikantny imbir w połączeniu z porem i słodką śmietanką tworzy doskonały sos, który świetnie komponuje się z polędwiczkami wieprzowymi
Co potrzeba:
- 2 szt. polędwiczek wieprzowych (ok 1 kg),
- 1 duży por 400-500 g,
- Korzeń imbiru ok. 100 g,
- 600 g słodkiej śmietanki 30%,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 50 g masła,
- Olej do smażenia,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- Ostra papryka,
- Czosnek granulowany
Wykonanie:
Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy,
nieco rozpłaszczamy z dwóch stron, dociskając ręką plastry mięsa do deski.
Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką
i ostrą. Por (białą i delikatną zieloną część) kroimy w półplasterki, przekładamy
do miski. Imbir obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, wszystkie plasterki układamy obok siebie na desce, przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy
tłuczkiem, żeby rozpadły się na delikatną miazgę. Tak przygotowany imbir zgarniamy
nożem na kupkę i kilka razy siekamy, żeby uzyskać porozdzielane kawałki.
Zostawiamy go na desce. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju,
układamy pierwszą porcję przyprawionych polędwiczek tak, żeby nie
nachodziły na siebie, smażymy na średnim płomieniu po 4 minuty z każdej
strony do zrumienienia i odparowania powstałego płynu, przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię
wlewamy kolejne 4 łyżki oleju, układamy drugą porcję polędwiczek i również
smażymy po 4 minuty z każdej strony. Usmażone przekładamy bez tłuszczu na
talerz. Na patelnię dajemy masło, kiedy się roztopi dajemy imbir, smażymy 1
minutę cały czas mieszając. Dodajemy łyżkę octu jabłkowego, mieszamy dodajemy pokrojony por. Smażymy 2 minuty cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Por
powinien się zeszklić i zrobić się miękki. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1/2
łyżeczki pieprzu, mieszamy, dodajemy śmietankę, mieszamy doprowadzając do
wrzenia. Kiedy śmietanka zacznie się gotować, dodajemy usmażone
polędwiczki. Gotujemy jeszcze 2 minuty, odwracając polędwiczki na patelni tak,
żeby wszystkie były pokryte sosem.
Smacznego :))
polędwiczki wieprzowe, por, śmietanka 30%, imbir, ocet jabłkowy, masło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1