Polędwiczki wieprzowe w sosie porowo-imbirowym

 

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowo-imbirowym

Orzeźwiający i nieco pikantny imbir w połączeniu z porem i słodką śmietanką tworzy doskonały sos, który świetnie komponuje się z polędwiczkami wieprzowymi

Co potrzeba:

  • 2 szt. polędwiczek wieprzowych (ok 1 kg),
  • 1 duży por 400-500 g,
  • Korzeń imbiru ok. 100 g,
  • 600 g słodkiej śmietanki 30%,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 50 g masła,
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Ostra papryka,
  • Czosnek granulowany

Wykonanie:

Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy, nieco rozpłaszczamy z dwóch stron, dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i ostrą. Por (białą i delikatną zieloną część) kroimy w półplasterki, przekładamy do miski. Imbir obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, wszystkie plasterki układamy obok siebie na desce, przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy tłuczkiem, żeby rozpadły się na delikatną miazgę. Tak przygotowany imbir zgarniamy nożem na kupkę i kilka razy siekamy, żeby uzyskać porozdzielane kawałki. Zostawiamy go na desce. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, układamy pierwszą porcję przyprawionych polędwiczek tak, żeby nie nachodziły na siebie, smażymy na średnim płomieniu po 4 minuty z każdej strony do zrumienienia i odparowania powstałego płynu, przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię wlewamy kolejne 4 łyżki oleju, układamy drugą porcję polędwiczek i również smażymy po 4 minuty z każdej strony. Usmażone przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię dajemy masło, kiedy się roztopi dajemy imbir, smażymy 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy łyżkę octu jabłkowego, mieszamy dodajemy pokrojony por. Smażymy 2 minuty cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Por powinien się zeszklić i zrobić się miękki. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, mieszamy, dodajemy śmietankę, mieszamy doprowadzając do wrzenia. Kiedy śmietanka zacznie się gotować, dodajemy usmażone polędwiczki. Gotujemy jeszcze 2 minuty, odwracając polędwiczki na patelni tak, żeby wszystkie były pokryte sosem.

Smacznego :))

polędwiczki wieprzowe, por, śmietanka 30%, imbir, ocet jabłkowy, masło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1