Zębacz to bardzo smaczna ryba, ma zwarte i bardzo jędrne mięso
Co potrzeba:
- 700-800 g fileta z zębacza,
- 100 g masła miękkiego,
- 2 pełne łyżki posiekanej pietruszki,
- Sól,
- Pieprz mielony,
- 2 gałązki rozmarynu świeżego lub mrożonego,
- Pieprz czerwony opcjonalnie
Wykonanie:
Do bardzo miękkiego masła dodajemy pietruszkę, dokładnie mieszamy. Rybę dzielimy na 4 kawałki, każdy kawałek solimy i pieprzymy z jednej strony. Naczynie do zapiekania wykładamy folią aluminiową, dno smarujemy połową masła pietruszkowego, posypujemy solą i pieprzem. Na tak przygotowaną powierzchnię układamy rybę przyprawami do góry, smarujemy drugą częścią masła pietruszkowego, kładziemy 2 gałązki świeżego lub mrożonego rozmarynu.
Przykrywamy dość szczelnie drugim
kawałkiem folii aluminiowej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C,
pieczemy 20 minut na termoobiegu.
Smacznego :))
Ryba, zębacz, filet z zębacza, masło, natka pietruszki, rozmaryn
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1