Zębacz pieczony w maśle pietruszkowym z rozmarynem

 

Zębacz pieczony w maśle pietruszkowym z rozmarynem

Zębacz to bardzo smaczna ryba, ma zwarte i bardzo jędrne mięso

Co potrzeba:

  • 700-800 g fileta z zębacza,
  • 100 g masła miękkiego,
  • 2 pełne łyżki posiekanej pietruszki,
  • Sól,
  • Pieprz mielony,
  • 2 gałązki rozmarynu świeżego lub mrożonego,
  • Pieprz czerwony opcjonalnie

Wykonanie:

Do bardzo miękkiego masła dodajemy pietruszkę, dokładnie mieszamy. Rybę dzielimy na 4 kawałki, każdy kawałek solimy i pieprzymy z jednej strony. Naczynie do zapiekania wykładamy folią aluminiową, dno smarujemy połową masła pietruszkowego, posypujemy solą i pieprzem. Na tak przygotowaną powierzchnię układamy rybę przyprawami do góry, smarujemy drugą częścią masła pietruszkowego, kładziemy 2 gałązki świeżego lub mrożonego rozmarynu. 


Przykrywamy dość szczelnie drugim kawałkiem folii aluminiowej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, pieczemy 20 minut na termoobiegu.

Smacznego :))

Ryba, zębacz, filet z zębacza, masło, natka pietruszki, rozmaryn

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1