Znakomicie zrównoważone połączenie maku i kokosa w delikatnym biszkopcie przełożonym lekkim kremem. Przepis na blachę 36x25 cm
Co potrzeba na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szklanki maku,
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
- 1 szklanka cukru,
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
Co potrzeba na krem:
- 800 g śmietanki słodkiej 30%,
- 500 g serka mascarpone,
- 200 g białej czekolady
Co potrzeba na wykończenie ciasta:
- 100 g migdałów pokrojonych w słupki
Wykonanie:
Pianę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, aż
będzie szklista, dodajemy po 2 żółtka, cały czas ubijamy, dodajemy mąkę, proszek
do pieczenia, dokładnie mieszamy, dodajemy mak i wiórki kokosowe, mieszamy do
połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C,
pieczemy 30 minut na funkcji góra-dół. Po tym czasie wyjmujemy, zostawiamy do
wystudzenia. Z góry biszkopta zeskrobujemy kawałeczki, którymi na końcu wykończymy ciasto.
Biszkopt przekrawamy na dwie części, jedną część wkładamy z powrotem do blachy,
drugą zostawiamy na blacie.
Robimy krem: Czekoladę kruszymy do miseczki, rozpuszczamy w
mikrofalówce lub kąpieli wodnej na parze nad garnkiem z wodą. W wysokiej misce
ubijamy śmietankę na sztywno, do osobnej miski przekładamy serek mascarpone,
dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy na wysokich obrotach, żeby serek
nabrał puszystości, dodajemy bitą śmietanę, mieszamy dokładnie. 3/4 kremu
wykładamy na dolny biszkopt, rozprowadzamy równomiernie, przykrywamy drugą
częścią biszkopta, wykładamy resztę masy, rozprowadzamy równomiernie, na wierzch
posypujemy zeskrobanymi okruszkami biszkopta i słupkami migdałów. Ciasto
wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1