Biszkopt kokosowo-makowy z kremem serowo śmietanowym z białą czekoladą

 

Biszkopt kokosowo-makowy z kremem serowo śmietanowym z białą czekoladą

Znakomicie zrównoważone połączenie maku i kokosa w delikatnym biszkopcie przełożonym lekkim kremem. Przepis na blachę 36x25 cm

Co potrzeba na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki maku,
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,

Co potrzeba na krem:

  • 800 g śmietanki słodkiej 30%,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 200 g białej czekolady

Co potrzeba na wykończenie ciasta:

  • 100 g migdałów pokrojonych w słupki

Wykonanie:

Pianę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, aż będzie szklista, dodajemy po 2 żółtka, cały czas ubijamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, dodajemy mak i wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy 30 minut na funkcji góra-dół. Po tym czasie wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia. Z góry biszkopta zeskrobujemy kawałeczki, którymi na końcu wykończymy ciasto. Biszkopt przekrawamy na dwie części, jedną część wkładamy z powrotem do blachy, drugą zostawiamy na blacie.

Robimy krem: Czekoladę kruszymy do miseczki, rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej na parze nad garnkiem z wodą. W wysokiej misce ubijamy śmietankę na sztywno, do osobnej miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy na wysokich obrotach, żeby serek nabrał puszystości, dodajemy bitą śmietanę, mieszamy dokładnie. 3/4 kremu wykładamy na dolny biszkopt, rozprowadzamy równomiernie, przykrywamy drugą częścią biszkopta, wykładamy resztę masy, rozprowadzamy równomiernie, na wierzch posypujemy zeskrobanymi okruszkami biszkopta i słupkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Smacznego :))

mak, wiórki kokosowe, kokos, migdały, serek mascarpone, śmietanka 30%, biała czekolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1