Co potrzeba:
- 500 gram serka mascarpone,
- 1 duży kubek śmietanki 30% (ok. 400 gram),
- Biszkopty podłużne,
- 2 żółtka,
- 2 niepełne łyżki cukru pudru,
- 1 filiżanka mocnej kawy,
- Skórka pomarańczowa w syropie przepis TUTAJ
Wykonanie:
Zaparzamy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w filiżance i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z 1/2 łyżeczki cukru, resztę cukru wsypujemy do serka mascarpone, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Połowę ubitej śmietany przekładamy do serka, dokładnie mieszamy. Składnikami napełniamy szklanki w kolejności: serek mascarpone, warstwa skórki pomarańczowej, bita śmietana. Biszkopty moczymy po kolei w kawie i wkładamy szybko do szklanek. Musicie to robić dosyć szybko, ponieważ biszkopty bardzo nasiąkają i robią się bardzo delikatne. Na wierzch dajemy kilka skórek pomarańczowych.
Smacznego :))
ser mascarpone, biszkopty, kawa, skórka pomarańczowa, śmietanka 30%,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1