Co potrzeba:
- 5 długich dużych ziemniaków,
- 30 dag boczku surowego wędzonego,
- 3 duże cebule,
- 1/4 kostki margaryny,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Obrane ziemniaki ścieramy na plasterki na szatkownicy. Muszą być cieniutkie. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną margaryną, smażymy na średnim płomieniu często mieszając a właściwie odwracając, żeby się nie przypaliły. W między czasie kroimy boczek w słupki. Smażymy na drugiej patelni na rozgrzanym oleju na dużym płomieniu. Cebulę kroimy w półksiężyce i dodajemy do zrumienionego boczku, smażymy całość aż do usmażenia się cebuli. Musimy cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło i oczywiście pamiętać o mieszaniu ziemniaków :)) Usmażony boczek z cebulą i całym tłuszczem przerzucamy do ziemniaków, mieszamy i smażymy do całkowitego usmażenia ziemniaków. Przed końcem smażenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pamiętajcie, że boczek jest słony.
Smacznego :))
boczek, cebula, ziemniaki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1