Co potrzeba:
- Ok. 1,5 kg łopatki wieprzowej (bardziej okrągłej),
- 10 większych ząbków czosnku,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 10 cebul,
Ok. 200 gram mrożonych grzybów (opcjonalnie).
Co potrzeba do marynaty:
- 1 płaska łyżka soli,
- 1 łyżka tymianku suszonego,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- 4 liście laurowe,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
Wykonanie:
Umyte mięso nacinamy ostrym nożem i robimy kieszonki, w które upychamy ząbki obranego czosnku. Składniki na marynatę mieszamy w większej misce i nacieramy nimi mięso. Na dno miski równomiernie dajemy 2 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego, kładziemy na to mięso. Tak samo obkładamy mięso na wierzchu wciskając przyprawy, żeby nie spadły. Pozostawiamy mięso na co najmniej 1 godzinę w marynacie w chłodnym miejscu. Po tym czasie w rondlu, w którym będziemy piec mięso rozgrzewamy olej i obsmażamy w nim mięso z każdej strony przez chwilkę. Takie obsmażanie nie pozwoli na wyciekanie soku z mięsa w czasie pieczenia. Kiedy mięso jest obsmażone na wierzch dajemy resztę marynaty, przykrywamy pokrywką i dajemy do piekarnika rozgrzanego do 180 ° C na 50 minut na termoobieg. Jeśli mamy mrożone grzyby dodajemy je również (nie musimy ich rozmrażać). Po tym czasie mięso odwracamy i pieczemy dalej przez 40 minut. Ja po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam mięso, żeby doszło bez zaglądania do niego jeszcze przez 30 minut. Upieczone mięso wyjmujemy z rondla i przekładamy na półmisek, żeby odpoczęło. Z pieczenia pozostaje nam tłuszcz, który jest bardzo słony, ale możemy go doskonale wykorzystać. Dodajemy do niego 10 pokrojonych w półksiężyce cebul i dusimy na średnim płomieniu do miękkości. Nie doprawiamy niczym, ponieważ wszystkie przyprawy zostały w tłuszczu. Cebula jest przepyszna, mięso zresztą też :)) Możemy je jeść na ciepło do obiadu lub na zimno z pieczywem.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1