Jajecznica z boczkiem i szczypiorkiem


Jajecznica z boczkiem i szczypiorkiem
Dla mnie zapach zielonego szczypiorku to zapach wiosny:))




Co potrzeba:

  • 15 dag chudego, surowego, wędzonego boczku,

  • 8 jaj,

  • Pęczek szczypiorku,

  • 1 łyżka margaryny lub 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Wykonanie:

Boczek kroimy na drobne, cienkie plasterki, układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy bardzo często mieszając, żeby się nie przypalił. W międzyczasie kroimy drobno szczypiorek. Kiedy plasterki boczku będą przyrumienione (ale nie wysuszone), wbijamy jajka i wsypujemy szczypiorek, energicznie mieszamy. Pamiętajcie, że boczek jest słony sam w sobie, więc nie dodawajcie soli. Patelnię ściągamy z płomienia, jak tylko jajka nam się zetną. Serwujemy z ciepłymi grzankami  posmarowanymi masłem lub z czym chcecie. Palce lizać.

Smacznego :))

boczek, szczypiorek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1