Co potrzeba:
- 15 dag chudego, surowego, wędzonego boczku,
- 8 jaj,
- Pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka margaryny lub 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Wykonanie:
Boczek kroimy na drobne, cienkie plasterki, układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy bardzo często mieszając, żeby się nie przypalił. W międzyczasie kroimy drobno szczypiorek. Kiedy plasterki boczku będą przyrumienione (ale nie wysuszone), wbijamy jajka i wsypujemy szczypiorek, energicznie mieszamy. Pamiętajcie, że boczek jest słony sam w sobie, więc nie dodawajcie soli. Patelnię ściągamy z płomienia, jak tylko jajka nam się zetną. Serwujemy z ciepłymi grzankami posmarowanymi masłem lub z czym chcecie. Palce lizać.
Smacznego :))
boczek, szczypiorek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1