Łopatka wieprzowa w smalcu

Łopatka wieprzowa w smalcu



Warto sobie czasami zrobić przysmak wbrew temu, co mówią znawcy na temat zdrowego odżywiania. Ten przepis jest u mnie ok. 50 lat i uwierzcie mi, nikt się jeszcze nie rozchorował od tego smalcu. Mięso możecie użyć nie tylko do pieczywa, ale również do obiadu, a cebulką polać ziemniaki lub pierogi. Smak jest przepyszny, jeśli zrobicie, nie będziecie w stanie się powstrzymać od jedzenia:)) Jeśli będziecie smarować pieczywo, dajcie najpierw smalec z cebulką, na to pokrojone plastry mięsa, a na wierzch jeszcze raz trochę cebulki, będzie pyszne. Moja mama robiła go dla nas, a teraz ja go robię dla mojej rodziny. Nie za często, żeby się nie znudził.
Do robienia smalcu będziecie potrzebować garnka ze szczelną pokrywką, szerokiego i nie bardzo wysokiego najlepiej z powłoką nieprzywieralną, takiego, który można wsadzić do piekarnika.



Co potrzeba:

  •    Ok. 1,5 kg – 1,8 kg łopatki wieprzowej,
  •    7 dużych ząbków czosnku,
  •    1 kostka smalcu,
  •    16 średnich cebul,
  •    Ok. 1/2 łyżeczki pieprzu,
  •    3 listki laurowe,
  •    10 ziaren ziela angielskiego,
  •     Sól 



Wykonanie:

Umyte mięso nacinamy w różnych miejscach ostrym nożem, w nacięcia wkładamy ząbki czosnku. Obsypujemy z każdej strony solą (1 łyżka) i pieprzem, owijamy w folię, wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed wyjęciem mięsa kroimy dość drobno cebulę i zostawiamy w misce. W garnku roztapiamy smalec, wkładamy mięso, obsmażamy z każdej strony na średnim płomieniu, żeby zatrzymać sok w mięsie. Nagrzewamy piekarnik do 170 ° C. Do obsmażonego mięsa wkładamy cebulę, rozkładamy ją równomiernie obok mięsa z każdej strony. Na mięsie nie powinno być żadnej cebuli, ponieważ w przeciwnym razie będzie się przypalać. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Liść laurowy zanurzcie w cebuli. Cebulę posypujemy 1 łyżeczką soli i delikatnie mieszamy, żeby powierzchnia cebuli była równa. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę na termoobieg. Po tym czasie cebulę delikatnie mieszamy, odwracamy mięso, przykrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne 40 minut. Następnie znów mieszamy cebulę, odwracamy mięso, przykrywamy i dusimy 40 minut. Po tym czasie znów zaglądamy do mięsa, cebula powinna nam się zrobić bardziej zarumieniona, odwracamy mięso delikatnie, ponieważ zacznie robić się miękkie, mieszamy cebulę. Przykrywamy i wstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie cebula powinna być ciemna, ale nie przypalona. Przy brzegu garnka może być nieco ciemniejsza. Jeśli jest jeszcze jasna włóżcie do piekarnika na ok. 7-10 minut pod przykryciem. Gotowe mięso wraz z cebulą i smalcem przekładamy do naczynia, w którym można kroić nożem bez obawy uszkodzenia powierzchni, w którym będzie zastygał smalec, rozgarnijcie równomiernie cebulę. Przestudzony smalec włóżcie do chłodu do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego :))

wieprzowina, cebula, smalec, czosnek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1