Pasztet z wątróbki drobiowej

Pasztet z wątróbki drobiowej

Przepis na blachę o wymiarach 20 x 25 cm.


Co potrzeba:

  • 1 kg wątróbki kurzej,

  • 3 jajka (2 na twardo, 1 surowe),

  • 4 duże cebule,

  • 9 dużych ząbków czosnku,

  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego,

  • 1 łyżka oregano,

  • 2 łyżki bułki tartej,

  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego,

  • 1 płaska łyżeczka soli,

  •  margaryna lub olej rzepakowy do smażenia,

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy 1/6 kostki margaryny lub 2 łyżki oleju rzepakowego, przekładamy umytą prosto z wody wątróbkę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano i czosnek niedźwiedzi. Całość smażymy na średnim płomieniu aż do chwili, kiedy na patelni będzie niewiele płynu. W między czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 1/6 kostki margaryny lub 2 łyżki oleju rzepakowego, szklimy drobno pokrojoną cebulę z solą i pieprzem. Musimy często mieszać, żeby nam się cebula nie przypaliła, ponieważ taka cebula daje goryczkę w pasztecie. Kiedy wszystko nam się podsmaży, czekamy, aż wystygnie, przekładamy do blendera porcjami, rozdrabniamy na drobne kawałki i przekładamy do miski. Rozdrabniamy 2 jajka na twardo i przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150°C na 15 minut na termoobiegu.

Pasztet powinno się kroić po ostudzeniu, w przeciwnym razie będzie się kruszył. Mój wyszedł palce lizać.

Smacznego :))

kurczak, wątróbka, czosnek niedźwiedzi, cebula, czosnek, jajka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1