Co potrzeba:
- Duża paczka mięsa mielonego z indyka (750 gram),
- 800 g pieczarek,
- 6 dużych cebul,
- 1 ½ łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka Bazylii,
- ½ łyżeczki soli,
- 10 łyżek keczupu pikantnego,
- 3 małe przeciery pomidorowe(lub 240 gram),
- 6 dużych ząbków czosnku,
- Olej rzepakowy do smażenia,
- Ugotowany makaron spaghetti z pszenicy durum
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w większe kawałki, cebulę kroimy dość drobno. Na dużą głęboką patelnię dajemy łyżkę oleju i smażymy mięso na średnim płomieniu. W czasie smażenia rozdzielamy łopatką na małe kawałki. Do podsmażonego mięsa dajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano i bazylię. Zmniejszamy płomień i smażymy dalej często mieszając. Na drugiej patelni dusimy cebulę na 3 łyżkach oleju. Cebulę dusimy na małym płomieniu, często mieszamy, żeby się nie przypaliła. Pod koniec duszenia dodajemy sól. Gotową cebulę przekładamy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy, 3 szklanki wody i keczup. Dokładnie mieszamy. Na patelnię po cebuli dajemy 1 łyżkę oleju, rozgrzewamy i dajemy pieczarki. Smażymy na dużym płomieniu, aż będą rumiane. Usmażone przekładamy do mięsa. Dokładnie mieszamy i dusimy wszystko razem jeszcze 5-7 minut. Podajemy z makaronem spaghetti.
Smacznego :))
mielone, indyk, pieczarki, czosnek, cebula, bazylia, przecier pomidorowy, keczup, oregano
Mmmmusi być pyszne. Lubię makarony, pierogi, placki..... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńprzede wszystkim makaron. Nawet tylko z iliwą i czosnkiem.
OdpowiedzUsuń