Spaghetti z mięsem mielonym z indyka

Spaghetti z mięsem mielonym z indyka


Co potrzeba:

  • Duża paczka mięsa mielonego z indyka (750 gram),

  • 800 g pieczarek,

  • 6 dużych cebul,

  • 1 ½ łyżeczki oregano,

  • 1 łyżeczka Bazylii,

  • ½ łyżeczki soli,

  • 10 łyżek keczupu pikantnego,

  • 3 małe przeciery pomidorowe(lub 240 gram),

  • 6 dużych ząbków czosnku,

  • Olej rzepakowy do smażenia,

  • Ugotowany makaron spaghetti z pszenicy durum

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w większe kawałki, cebulę kroimy dość drobno. Na dużą głęboką patelnię dajemy łyżkę oleju i smażymy mięso na średnim płomieniu. W czasie smażenia rozdzielamy łopatką na małe kawałki. Do podsmażonego mięsa dajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano i bazylię. Zmniejszamy płomień i smażymy dalej często mieszając. Na drugiej patelni dusimy cebulę na 3 łyżkach oleju. Cebulę dusimy  na małym płomieniu, często mieszamy, żeby się nie przypaliła. Pod koniec duszenia dodajemy sól. Gotową cebulę przekładamy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy, 3 szklanki wody i keczup. Dokładnie mieszamy. Na patelnię po cebuli dajemy 1 łyżkę oleju, rozgrzewamy i dajemy pieczarki. Smażymy na dużym płomieniu, aż będą rumiane. Usmażone przekładamy do mięsa. Dokładnie mieszamy i dusimy wszystko razem jeszcze 5-7 minut. Podajemy z makaronem spaghetti.

Smacznego :))

mielone, indyk, pieczarki, czosnek, cebula, bazylia, przecier pomidorowy, keczup, oregano

2 komentarze:

  1. Mmmmusi być pyszne. Lubię makarony, pierogi, placki..... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przede wszystkim makaron. Nawet tylko z iliwą i czosnkiem.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1