Co potrzeba:
- 6 średnich ziemniaków,
- 1 płaska łyżka soli,
- 7-8 łyżek mleka
- 1 łyżka pokrojonego koperku
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kładziemy do garnka. Jeśli są większe, możemy je przekroić na połówki. Zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż zaczną się gotować. Wsypujemy sól, i gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu. Wystarczy, jak woda będzie tylko trochę bulkać. Po ok. 15 minutach sprawdzamy końcówką noża, czy ziemniaki są miękkie. Nóż musi wchodzić w ziemniaka bez oporu. Odcedzamy i odkrywamy. Wlewamy mleko i sypiemy koperek. Tłuczemy ziemniaki za pomocą tłuczka do ziemniaków za papkę. Kładąc na talerz możemy formować kształt za pomocą dwóch łyżek.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1