Bardzo pożywna zupa, cudownie pyszna ostra i gęsta.
Co potrzeba:
- 6 dużych ziemniaków,
- 8 dużych cebul,
- 2 długie kiełbasy Podwawelskie,
- 2 duże czerwone papryki,
- 1 śmietana 18% (ok. 300 gram)
- 1/3 kostki margaryny,
- Przecier pomidorowy mały,
- 10 łyżek pikantnego keczupu,
- 2 pełne łyżeczki pieprzu mielonego,
- 3 łyżki majeranku
- 5 pełnych łyżeczek przyprawy typu Kucharek,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy Kucharka i majeranek, dolewamy 3 litry wody i gotujemy do miękkości. W międzyczasie w wysokiej patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy dość drobno pokrojoną cebulę. Dusimy, a jak będzie miękka dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiełbasę smażymy razem z cebulą na średnim płomieniu, pod koniec dodajemy paprykę pokrojoną w paski wielkości ok. 2 x 0,5 cm. Dusimy całość ok. 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony z 1/2 szklanki wody, keczup i pieprz. Dusimy ok. 3 minut. Po tym czasie całość przekładamy do garnka z ziemniakami. Rozrabiamy w kubku 1 czubatą łyżkę mąki z 5 łyżkami wody, mieszamy, żeby pozbyć się grudek, dodajemy śmietanę, dodajemy kilka łyżek zupy, żeby zahartować śmietanę, dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka. Zupę gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gdyby okazało się, że jest za mało słona, dosypcie soli. Najlepsza jest jeśli chwilę odpocznie.
Smacznego :))
ziemniaki, cebula, papryka, kiełbasa podwawelska, śmietana 18%, majeranek, keczup, przecier pomidorowy
taka zupka to moje smaki
OdpowiedzUsuńPyszna. Jednak jak już to węgierska.
OdpowiedzUsuńTo zupełnie dwie różne zupy
Usuń