Smaczna i efektowna
Co potrzeba:
- 5 jaj,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- ¾ szklanki mąki tortowej,
- ¼ szklanki zimnej przegotowanej wody,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 2 łyżki kakao,
- 1 cukier waniliowy
Co potrzeba na masę:
- 400-500 g śmietanki 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 4 połówki brzoskwiń z syropu
Wykonanie:
Przygotujcie sobie dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szprycę do dekoracji ciast. Jeśli takiej nie macie, przygotujcie mały woreczek foliowy. Włączcie piekarnik na 180° C na termoobieg.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku i cały czas ubijamy, dodajemy porcjami cukier puder i cukier waniliowy i dalej chwilę ubijamy. Masło roztapiamy (ja roztapiam w mikrofalówce) i mieszamy z zimną wodą, dodajemy do ubitych jaj i dalej mieszamy, ale na najmniejszych obrotach. Po chwili dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze ok. 1 minuty. Do szprycy z cienką końcówką lub woreczka foliowego przekładamy ok. 5-6 łyżek ciasta. W rogu woreczka robimy mały otwór. Na papierze do pieczenia robimy z ciasta kontury łat.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 3 minuty. W międzyczasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Jeśli w szprycy lub woreczku zostało Wam białe ciasto, to dajcie je z powrotem do pozostałego ciasta. Na podpieczony wzór wylewamy ciemne ciasto i delikatnie je rozprowadzamy po całej powierzchni blachy.
Pieczemy jeszcze 12 minut na 180°C na termoobiegu. Upieczone ciasto przekładamy z papierem na blat szafki, przykrywamy drugim papierem i wilgotną ściereczką. Czekamy, aż ostygnie. Po ostygnięciu zwijamy delikatnie bez ściereczki w rulon. Ściereczkę kładziemy na wierzchu, żeby rulon się nie rozwinął. W tym czasie zajmujemy się masą. Połówki brzoskwiń kroimy w kawałki i odsączamy na sitku. Śmietankę ubijamy na sztywno. Ciasto delikatnie rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając 2 cm pas pustego ciasta, którym zakończymy zwijanie. Na brzegu, od którego zaczniemy zwijanie wykładamy brzoskwinie, ciasto zwijamy delikatnie pomagając sobie papierem i wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach.
Smacznego :))
brzoskwinie, śmietanka 30%, kakao, cukier puder
Mmmmm wygląda bardzo apetycznie. Chętnie bym coś takiego zjadł :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda...
OdpowiedzUsuńwygląda zjawiskowo! :)
OdpowiedzUsuńOjej, ale cudnie wygląda. Już mam ochotę zjeść. A te 3 minuty pieczenia samych łat, to nie jest za krótko?
OdpowiedzUsuńBoska żyrafa, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuń