Rolada żyrafa

Rolada żyrafa


Smaczna i efektowna


Co potrzeba:

  • 5 jaj,

  • ¾ szklanki cukru pudru,

  • ¾ szklanki mąki tortowej,

  • ¼ szklanki zimnej przegotowanej wody,

  • 50 g rozpuszczonego masła,

  • 2 łyżki kakao,

  • 1 cukier waniliowy

Co potrzeba na masę:

  • 400-500 g śmietanki 30%,

  • 1 łyżka cukru pudru,

  • 4 połówki brzoskwiń z syropu

Wykonanie:

Przygotujcie sobie dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szprycę do dekoracji ciast. Jeśli takiej nie macie, przygotujcie mały woreczek foliowy. Włączcie piekarnik na 180° C na termoobieg.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku i cały czas ubijamy, dodajemy porcjami cukier puder i cukier waniliowy i dalej chwilę ubijamy. Masło roztapiamy (ja roztapiam w mikrofalówce) i mieszamy z zimną wodą, dodajemy do ubitych jaj i dalej mieszamy, ale na najmniejszych obrotach. Po chwili dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze ok. 1 minuty. Do szprycy z cienką końcówką lub woreczka foliowego przekładamy ok. 5-6 łyżek ciasta. W rogu woreczka robimy mały otwór. Na papierze do pieczenia robimy z ciasta kontury łat.




Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 3 minuty. W międzyczasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Jeśli w szprycy lub woreczku zostało Wam białe ciasto, to dajcie je z powrotem do pozostałego ciasta. Na podpieczony wzór wylewamy ciemne ciasto i delikatnie je rozprowadzamy po całej powierzchni blachy.




Pieczemy jeszcze 12 minut na 180°C na termoobiegu. Upieczone ciasto przekładamy z papierem na blat szafki, przykrywamy drugim papierem i wilgotną ściereczką. Czekamy, aż ostygnie. Po ostygnięciu zwijamy delikatnie bez ściereczki w rulon. Ściereczkę kładziemy na wierzchu, żeby rulon się nie rozwinął. W tym czasie zajmujemy się masą. Połówki brzoskwiń kroimy w kawałki i odsączamy na sitku. Śmietankę ubijamy na sztywno. Ciasto delikatnie rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając  2 cm pas pustego ciasta, którym zakończymy zwijanie. Na brzegu, od którego zaczniemy zwijanie wykładamy brzoskwinie, ciasto zwijamy delikatnie pomagając sobie papierem i wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach.

Smacznego :))

brzoskwinie, śmietanka 30%, kakao, cukier puder

6 komentarzy:

  1. Mmmmm wygląda bardzo apetycznie. Chętnie bym coś takiego zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, ale cudnie wygląda. Już mam ochotę zjeść. A te 3 minuty pieczenia samych łat, to nie jest za krótko?

    OdpowiedzUsuń
  4. Boska żyrafa, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1